Новини
Культура

Вулична виставка, присвячена руху спротиву, відкрилася у Хмельницькому (ФОТО)

Вулична експозиція, створена громадською організацією Рух ЧЕСНО у співпраці з Національним музеєм Революції Гідності за регіонального партнерства Хмельницького обласного художнього музею, розташовується зі сторони фасаду музею на вулиці Проскурівській.

Проєкт, присвячений боротьбі українців на інформаційному фронті, був створений у серпні минулого року, презентований у Києві і присвячений, в першу чергу, Дню Незалежності України. Через деякий час у організаторів мистецько-просвітницького проєкту виникла ідея масштабувати виставку й презентувати її в інших українських містах. Після столиці її вже побачили мешканці Вінниці та Черкас.

Експозиція складається з семи стендів, на яких кількома блоками розміщена інформація стосовно діяльності громади в царині інформаційного спротиву окупанту не тільки у сьогоднішній війні, а й в часи радянської окупації України й під час подій Революції Гідності.

Виставка «ІНФОСПРОТИВ», в першу чергу, націлена на презентацію широкого спектру інформаційної відсічі, рефлексії свідомої української громади щодо імперських амбіцій росії у різні часи.

Концептуально кожен стенд містить текстові й візуальні масиви щодо напрямку інформаційного супротиву в минулому і сьогоденні: білборди, сітілайти, графіті, поштові марки, листівки, музичні твори.

На представлених стендах можна побачити плакати й ілюстрації художників Нікіти Тітова, Олександра Грехова, мурали «Котики ЗСУ», які  стали більш ніж впізнаваними, марки про Кримський міст і «Русский корабль».

Також на одному зі стендів широко презентована діяльність сучасного руху спротиву «Жовта Стрічка», який сьогодні підтримує громаду різними акціями, як на підконтрольних Україні, так і на тимчасово окупованих територіях.

Окремий стенд присвячений українській музиці, як одного з найвірусніших методів поширення інформації, супротиву зокрема. Гурт «Без Обмежень», реперка «Альона Альона», команди «Калуш» й «Океан Ельзи» і ще багато українських діячів у музичній царині, які також виказують свою позицію і творчості.

У цієї виставки – декілька кураторів, зокрема і з лідерів Руху ЧЕСНО.

Головна мета нашої виставки – показати всім громадянам, що долучатися до інформаційного спротиву досить легко. Це важлива підтримка наших ЗСУ і протидія ворогу. Ми зібрали різні зразки інформаційного спротиву, які творили нові сенси й цінності нашого народу. Після 24 лютого українці показали неабияку згуртованість, а це, своєю чергою, дає підстави говорити про потенційну перемогу нашої країни на інформаційному фронті. І наша виставка – яскраве тому підтвердження, – говорить лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Кураторка проєкту від Хмельницького обласного художнього музею Марина Заславська наполягає, що саме у важкі воєнні часи така експозиція, в першу чергу, має на меті згуртувати громаду навколо спільних цінностей, які підтримують й митці в тому числі.

Сьогодні Украіна, як ніколи, має потужний інформаційний фронт. Безумовно, мурали, борди, плакати, пісні – це все своєрідна форма боротьби. Це і реакція на війну та окупанта, це і голоси спротиву, це і мрії та сподівання. Все це живить ту хвилю, яка не дає світові відвертатися від війни в нашій країні… Все це дає усвідомлення, що українці – неймовірна нація! – коментує кураторка.

Ще одним з організаторів мистецького проєкту є Національний музей Революції Гідності, який надав матеріали з власних фондів на формування інформаційно-просвітницької експозиції.

У межах цієї виставки Музей Майдану представив матеріали, які стосуються Революції Гідності. Але ми бачимо тут і матеріали щодо повстансько-визвольного руху середини XX століття, і процес виборювання незалежності на етапі розпаду Радянського Союзу. Ми бачимо одну й ту ж саму закономірність: українці постійно борються за можливості, демократію та права, постійно борються з великою, габаритною системою, основою якої є неправда, – зазначає заступниця директора Національного музею Революції Гідності Ольга Сало.

Варто зазначити, що якщо Вам не вистачило часу або натхнення ознайомитись з виставкою в повному обсязі, то для цього передбачена опція перегляду експозиції в режимі онлайн через перехід за QR-кодами.

У Хмельницькому вулична виставка «ІНФОСПРОТИВ» буде доступна до ознайомлення до 28 травня.

Довідково: Рух ЧЕСНО — це громадський рух, який започаткували активісти та представники 12 громадських організацій 29 жовтня 2011 року. Рух залучає громадян до боротьби з політичною корупцією та до контролю влади, зберігає політичну пам’ять та допомагає зробити поінформований вибір. Символом руху обрали часник як засіб дезінфекції та боротьби з “нечистою силою” у політиці. Рух ЧЕСНО – це громадська організація із експертизою у сферах парламентаризму і місцевого самоврядування, політичних фінансів та виборів. ЧЕСНО працює для того, щоб українське суспільство переходило від електоральної до представницької демократії.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook