Новини
Екологія

За отруєння річки судитимуть двох службовців з Хмельниччини

Вперше за часи незалежної України у суді відбудеться слухання у справі екоциду. Двох працівників підприємства на Хмельниччині, що виготовляє картонно-паперову продукцію, звинувачують в умисному забрудненні річкових вод, внаслідок чого було знищено флору та фауну в радіусі кількох кілометрів від місця скиду небезпечних речовин.

Як повідомили в Офісі Генерального прокурора, від місцевих мешканців до правоохоронців надходили неодноразові скарги щодо масової загибелі рослин та тварин у притоці річки Случ, розташованої в межах Хмельниччини та Житомирщини.

Як встановило слідство, протягом понад трьох років начальник та майстер підрозділу тепловодопостачання підприємства не забезпечували якісне та комплексне очищення промислових стоків підприємства від забруднюючих речовин. Крім того, в процесі виробництва систематично умисно здійснювали скиди забруднених зворотних вод у річку, у тому числі з перевищенням вмісту гранично допустимої концентрації забруднюючих токсичних речовин.

В результаті таких дій працівників підприємства було повністю знищено живі організми донної фауни на ділянці близько 4 кілометрів від місця скиду зворотних вод.

Проведена інженерно-екологічна експертиза визначила, що вода у річці є “дуже брудною”. Через забруднення води хімічними речовинами зникла річкова флора і фауна, було зруйновано гідроекосистему.

Відповідно до статті 441 Кримінального кодексу України, екоцид – це масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу. За вчинення екоциду передбачена відповідальність – позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook