Новини
Культура

«Насититися кольором» можуть хмельничани на виставці діджитального фотомистецтва

Виставку фотокартин у стилі діджитального фотомистецтва “Нам для життя потрібні кольори” представила у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва місцева мисткиня Ірина Хібліна.

Ірина Хібліна відома хмельничанам, як поетеса, співавторка поетичної збірки “Чотири сезони кохання” та активна учасниця Хмельницької міської літературної спілки “Поділля”.

Світлинотворенням фотографка займається з 2015 року, саме вісім років тому у майбутньої творчині з’явився планшет, як основний засіб її творчості.

Планшет став каталізатором нової хвилі життя. Чомусь спочатку я використовувала його винятково як фотоапарат. Скільки себе пам’ятаю – завжди бачила в навколишньому світі щось цікаве, і саме зараз з’явилась можливість не тільки зберегти всі ці неймовірні дива, але ще й показати їх іншим людям. Навколишній світ, речі, природа, люди, предмети – здається, вони щось приховують, є в них якась таємниця, вони набагато яскравіші, мають особливу магію, загадковість… Коли я почала використовувати всі ці чарівні сучасні програми, одразу здалося, що я стала краще це відчувати, бачити, – зауважує авторка.

На виставці, з життєстверджуючою назвою “Нам для життя потрібні кольори”,  художниця представила на розсуд глядача 74 твори, які стали симбіозом програмної обробки світлини та шовкодруку.

Перші свої твори фотографка презентувала громаді через соціальні мережі, понад сім тисяч фотографій пані Ірина виклала на часі у мережу Інстаграм. Ці твори мали змогу побачити поціновувачі фото по всьому світу, саме через глобальнімережі фотографині знайшла своїх глядачів в онлайні набагато раніше ніж почала експонувати їх в реалі.

Перше схвалення й замовлення від вдячних глядачів фотографка отримала після виставки своїх робіт в артгалереї Львова. Далі приватны колекціонери України, Канади, США та Індії оцінили твори авторки покупкою. І ось, у час потужної боротьби української волі проти ворога пані Хібліна представляє виставку, яка кольором повертає нас до днів мирних, до яких прагне кожен, – підкреслює директор музею Віталій Савін.

Порадником підбору фото до артпроекту пані Хібліної у новому напрямку творення став голова Хмельницької організації Національної спілки фотохудожників України Анатолій Іванов.

Це дуже важливо для митця працювати над собою й шукати нові шляхи й царини у вже освоєних технологіях. Щиро радію, що товариство фотомитців має таких яскравих представниць, як пані Ірина, – коментує пан Іванов.    

Яскраві групові портрети, філігранні пейзажі, щедрі на відтінки натюрморти та вишукані абстрактні роботи – все це й трошки більше можна побачити в межах нової експозиції фотомузею.

Гостям вернісажу фотографка й поетеса, крім своїх творів представила й кілька поетичних творів, зокрема й поезію, яка завдяки співпраці з бразильським композитором Густаво Прадо й вокалісткою Кім Аккерман, перетворилась у повноцінну пісню. В якості пам’ятної листівки авторка подарувала твір, який став продовженням виставки: 

Яскраві кольори нехай нам душі гріють,

Нехай зростає кількість у нашому житті,

Щасливих теплих днів,

І неймовірні мрії, знов надихають нас,

І всі думки легкі.

Надія на весну, щоб сталось, чи не сталось,

Щоб не боліло зараз у серці та душі,

Тримаємось за віру, знов небо буде мирним,

Розквітнуть квіти знову, повернуться птахи!

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook