Новини
Освіта

Школам на Хмельниччині (не) рекомендували навчатися дистанційно 8 та 9 травня

Офіційної інформації щодо формату навчання у закладах середньої освіти Хмельниччини у День пам’яті та примирення та у День перемоги (або День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) оприлюднено не було. Рішення про те, як навчатимуться школярі у ці два дні керівництво навчальних закладів має приймати самостійно. Також рішення про формат навчання можуть приймати на рівні органів місцевого самоврядування.

Ймовірність ворожих провокацій 8 та 9 травня так само висока, як і в будь-який інший день. Хоч дехто намагається приписати цим дням якісь сакральні (з точки зору ворога) сенси, люди, здатні критично мислити, на 438-му дні війни розуміють – країні-агресору в принципі не потрібні якісь дати, аби завдати ракетного удару по містах України. Попри це, найближчими днями українців просять бути особливо уважними та відповідно реагувати на сигнали повітряної тривоги. В першу чергу, йдеться про безпеку дітей.

Як мають працювати школи на Хмельниччині у два дні, які поки що вважають найбільш небезпечними у травні, важко сказати. Офіційної інформації з рекомендаціями для навчальних закладів як обласного центру, так і області, оприлюднено не було – ні на рівні обласного департаменту освіти та науки, ні на рівні міського. У коментарі одному з хмельницьких ЗМІ директорка департаменту освіти та науки Хмельницької ОДА Дарія Басюк зазначила: керівникам навчальних закладів “рекомендували розглянути можливість роботи навчальних закладів дистанційно”. Проте остаточне рішення, як і раніше в аналогічних ситуаціях, за керівництвом навчальних закладів.

Попри відсутність офіційної інформації, в одній з Кам’янець-Подільських спільнот повідомили, що “8 та 9 травня школи працюватимуть у дистанційному режимі. Департамент освіти та науки Хмельницької ОДА прийняв рішення про запровадження онлайн-навчання у школах, адже можливі провокації та загрози масових обстрілів з боку росії”.

Ймовірно, інформацію про прийняте рішення у спільноті взяли зі сторінки Кам’янець-Подільської міської ради.

До слова, за результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) цього року з одного із найулюбленіших свят День перемоги перемістився в аутсайдери:

Цього року День праці (1 травня) і День перемоги (9 травня) не будуть вихідними як святкові дні. І якщо День праці для переважної більшості українців не входив до переліку улюблених і шанованих свят, то День перемоги зазнав драматичних змін. У 2010 це було одне з найбільш важливих свят, так вважали 58% опитаних українців, за популярністю День перемоги поступався лише Новому року, Різдву і Великодню. До 2021 року його популярність впала вдвічі — тільки 30% вважали його найбільш важливим святом. У 2023 залишилося тільки 13% прихильників цього свята, менше прихильників тільки у Дня праці (5%),резюмувало висновки соціологів видання Дзеркало тижня.

На думку соціологів, таке падіння прихильності українців до 9 травня пов’язане з тим, що “День перемоги дуже активно святкується у росії як мілітаристське агресивне свято”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook