Новини
Суспільство

Майже три тисячі електрокарів та “гібридів” зареєстровано на Хмельниччині

Станом на початок травня на Хмельниччині зареєстровано понад півтори тисячі електромобілів та трохи менше цієї кількості автомобілів так званого гібридного типу. Інформацію про кількість зареєстрованих екологічних авто оприлюднили у регіональному сервісному центрі Хмельниччини. Також роз’яснили заборону на використання деяких латинських літер у номерних знаках електромобілів.

Як повідомили в установі, нещодавно Кабінет Міністрів України заборонив замовляти та виготовляти індивідуальні номерні знаки, які містять символіку, що асоціюється з повномасштабним вторгненням росії в Україну, тоталітарними режимами. Про номерні знаки державної реєстрації для електромобілів не йдеться.

Відповідно до законодавства під заборону потрапляють літери «Z» та «V», використання яких в індивідуальному номерному знаку має натяк на символіку воєнного російського вторгнення на територію України. Тобто, використання цих літер окремо, а також у словах написаних кирилицею замість «З», «С», «В», «Ф». Така заборона стосується також написів та зображень, символіки комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, – йдеться у роз’ясненні.

Індивідуальний номерний знак – це додаток до номерного знаку державної реєстрації транспортного засобу, він виготовляється за індивідуальним замовленням власника. Напис на ньому – унікальний і не може повторюватись. Тому, якщо бажаний номерний знак уже було замовлено і виготовлено раніше, то власнику транспортного засобу доведеться придумати іншу комбінацію.

Також існує перелік підстав для відмови у виготовленні комплекту індивідуальних номерних знаків. Зокрема, відмовити можуть наявність повної або скороченої назви органу державної влади, зображення державних символів України та інших країн чи міжнародних організацій.

У нанесенні напису ненормативного походження або дискримінаційного характеру за мовними, національними, релігійними та расовими ознаками теж буде відмовлено, – наголошують у сервісному центрі.

Щодо кількості легкових електромобілів, зареєстрованих на території Хмельниччини, то станом на 8 травня їх нараховується 1516. Як пояснив начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС Володимир Степанов, на користь використання саме такого транспорту грають швидкість, безшумність та низькі податки, оскільки при купівлі такого автомобіля не потрібно сплачувати збір до Пенсійного фонду.

До слова, лише власники “чистих” електрокарів, які живляться виключно електроенергією, мають право отримати номерні знаки з символами зеленого кольору та окремими серіями.

Транспортні засоби гібридного типу в цю категорію не потрапляють, а їх, до речі, на території Хмельницької області зареєстровано 1322 авто, – додав Володимир Степанов.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook