Новини
Кримінал

“Не перебував у стані необхідної оборони”: суд визнав жителя Хмельниччини винним в умисному вбивстві

За умисне вбивство цивільного чоловіка сестри Старокостянтинівський районний суд призначив місцевому мешканцю дев’ять років позбавлення волі й стягнув з нього на користь потерпілих понад пів мільйона гривень моральної й матеріальної шкоди.

Конфлікт між чоловіками стався 17 листопада 2022 року у с. Малий Чернятин Хмельницького району. Під час суперечки потерпілий (цивільний чоловік сестри обвинуваченого) вдарив кулаком в обличчя 52-річного обвинуваченого. Той пішов додому, озброївся ножем мисливського типу й домовився телефоном про зустріч зі своїм кривдником. Між чоловіками зав’язалася боротьба, у ході якої обвинувачений завдав опоненту близько 8 ударів ножем, два з яких виявилися смертельними. Від гострої крововтрати він помер на місці. Тіло чоловіка знайшли наступного ранку обабіч дороги.

Під час судового розгляду справи обвинувачений своєї вини в умисному вбивстві не визнав і стверджував, що то була необхідна оборона. За його словами, з чоловіком сестри у них були давні неприязні стосунки через батьківську хату. Того вечора вони разом випивали в компанії односельців і через жарт щодо жінки, що була там, між ними виник конфлікт – й той вдарив його в обличчя. Аби з’ясувати стосунки, він телефоном призначив своєму кривдникові зустріч та взяв з собою ніж для самооборони. І саме з цією метою застосував його один раз, коли потерпілий повалив його на землю й почав з силою тиснути йому на очі.

Колегія суддів розцінила такі показання як намагання уникнути відповідальності – докази вказують, що потерпілий не вчинив дій, які за своїм характером та об’єктивними проявами викликали б в обвинуваченого стан необхідної оборони.

Це саме обвинувачений призначив зустріч, взяв з собою ніж і в ході бійки вдарив ним потерпілого близько восьми разів (а не один): два з них – у життєво важливі органи, а три – припали на руки потерпілого під час оборони, а після того не зробив нічого, аби його врятувати.

Усі ці обставини, на переконання колегії суддів, свідчать, що намір обвинуваченого вчинити розправу над потерпілим, констатував суд.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook