Новини
Суспільство

На хмельницькому ринку плетуть «заготовки» для маскувальних костюмів для ЗСУ

Речовий ринок Хмельницького знаний далеко за межами міста. Серед численних прилавків, які рясніють різноманітними товарами, видніється невеликий волонтерський пункт. Тут, серед манекенів, вішаків та різноманітного нового одягу, на ринку «Агропромонтажна латка» продавчині в’яжуть основу для маскувальних костюмів.

Розпочали жінки роботу з перших днів повномасштабного вторгнення. В той час, коли речовий ринок не працював, допомагати фронту приходили на волонтерський центр «Захист», а коли ринок відновив свою роботу організували плетіння безпосередньо серед торгових рядів.

Як розповідає продавчиня пані Іванна, корисною для ЗСУ справою займаються 8 осіб, для яких адміністрація ринку виділила окремий кіоск для складування необхідного обладнання: рамки для плетіння, спеціального станка для нарізання ниток, а також самих котушок з нитками та сіток-основ.

«Активно плести основи для маскувальних костюмів волонтерська група розпочала в жовтні. Згодом поставили рамку і тепер щодня працюємо. Всю зиму, при будь-якій погоді ми тут, адже треба допомагати нашій армії. Одну сітку вив’язуємо за півтора-два дні. На нашому рахунку більше 70 сіток», – розповідають продавчині.

Усі зроблені сітки-основи жінки відносять на волонтерський центр «Захист» у старому пологовому будинку. Тут щодня після основної роботи працює пан Олександр. Саме він займається розкроюванням та пошиттям маскувальних костюмів «кікімор».

«За день разом з волонтерками-помічницями, якщо є матеріали, можемо зробити до семи костюмів. Але зараз і матеріалів, і людей менше, тому робота йде значно повільніше. Зазвичай «кіки» замовляють спецпризначенці, снайпери та розвідники. Наші маскостюми цінують військові за якість, легкість та практичність»,– говорить Олександр.

Наразі волонтерський центр «Захист» передав на фронт більше 1023 маскувальні костюми та близько 150 каверів (чохлів на шоломи). Волонтери запрошують небайдужих хмельничан та гостей міста долучитися до важливої та корисної справи, адже робочих рук завжди не вистачає.

«За адресою вул. Кам’янецька, 76, щодня з 9:00  плетуть маскувальні сітки та «кікімори» – справа не складна, впораються навіть діти, але вкрай важлива, адже наші Збройні Сили змінюють локації і постійно потребують маскування нових позицій», – наголошує пан Олександр.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook