Новини
Інфраструктура

У водоканалі розповіли, де на Хмельниччині послуги водопостачання – найдешевші

Цікавитися тим, хто, скільки й за що платить – для людей природно. Особливо, коли йдеться про комунальні послуги. І якщо деякі послуги коштують для всіх однаково, то є й такі, що варіюються в залежності від населеного пункту, в якому надаються. Зокрема, це стосується послуг з водопостачання та водовідведення. Де і скільки у Хмельницькій області коштує кубометр води – розповіли у міському водоканалі.

Як пишуть в комунальному підприємстві, у них іноді запитують про стан розрахунків з різних міст області – у Славуті, Шепетівці, Сатанові тощо. Тож, аби задовольнити цікавість споживачів, комунальники поділилися інформацією. І якщо ви думали, що у великих містах та містах обласного значення послуги з водопостачання – найдорожчі, це зовсім не так.

Отож, серед великих міст обласний центр – Хмельницький – має чи найнижчу вартість послуги водопостачання та водовідведення в області – 27,39 грн/куб.м. Дешевше тільки в смт Стара Ушиця (23 грн/куб), смт Білогір’я (25 грн/куб) та смт Теофіполь (25,44 грн/куб). У Кам’янці ця послуга коштує 32,79 грн/куб, у Славуті 40,58 грн/куб, у Нетішині 41,93 грн/куб, у Шепетівці 51,43 грн/куб і в Старокостянтинові 51,51 грн/куб. Найдорожче послуги водопостачання та водовідведення, як не дивно, коштують у Летичеві 59,7 грн/куб.

Здавалося б, чим менший населений пункт, тим дешевші там мають бути послуги, і навпаки, та, як бачимо, це не так. У “Хмельницькводоканалі” пояснили, чому так.

Різний рівень тарифів на підприємствах водопостачання та водовідведення значним чином залежить від місцевих особливостей виробництва та надання цих послуг, а саме: від джерела водопостачання, його віддаленості від споживачів, якості води в джерелі водопостачання, технології очищення, обсягу реалізації послуг водопостачання та/або водовідведення, кількість споживачів, яким надані послуги, стану основних фондів, розгалуженості комунікацій та багато інших факторів, які впливають на величину собівартості тарифів.

До речі, як йдеться у повідомленні, протягом майже двох десятиліть, з 1976 по 1992 рік “Хмельницькводоканал” був виробничим об’єднанням “Хмельницькоблводоканал”, до якого входили Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Шепетівський, Волочиський, Старокостянтинівський, Красилівський та Староушицький водоканали.

До речі, востаннє у Хмельницькому тарифи на послуги водопостачання та водовідведення змінилися понад рік тому – вони почали діяти з 1 січня 2022-го.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook