Новини
Культура

Мистецька резиденція для художників відбудеться на Хмельниччині

Хмельницький обласний художній музей оголосив прийом заявок на участь у артрезиденції у серпні цього року, яку інституція реалізовує за грантової підтримки Українського культурного фонду.

Міжрегіональний проєкт “ЦІНА СВОБОДИ. Артрезиденція з сучасного живопису” за словами директорки ХОХМ з наукової роботи Олени Михайловської має на меті сприяти підтримці й відновленню мистецької діяльності митців і музейних інституцій, які під час війни були змушені обмежити, переформатувати або припинити свою діяльність:

Впродовж 14 днів в просторі подільської садиби 18 століття (Малієвецький обласний історико-культурний музей) 12 мисткиням/митцям з різних регіонів України (в тому числі ВПО), відібраним до участі через відкритий конкурс, будуть створені умови для творчості, комунікації та колаборацій. Підкреслюємо: формат нашого проєкту – саме артрезиденція, тобто творення нових сенсів, а не пленер. Від митців очікують творчих меседжів, присвячених особистому творчому осмисленню теми «ЦІНА СВОБОДИ» в широкому історичному та філософському сенсах живописними засобами, – коментує мистецтвознавиця.

Відбір робіт у даний проєкт відбуватиметься до 30 червня, а вже 14 липня буде оголошений остаточний список учасників проєкту. Для того, що взяти участь у відборі митець або мисткиня мають відповідати наступним критеріям:

  • Мати громадянство України;
  • вік – від 21 року;
  • підписати угоду про співпрацю з ХОХМ на час проведення резиденції.

А також, учасник або учасниця мають бути готові надати три новостворених полотна, які відбираються організаторами для музейних збірок, решта творів залишаються у власності авторів. Учасникам під час резиденції пропонуються творчі зустрічі –  аrtist talk, для презентації своєї творчості. Крім того, з собою потрібно мати: пензлі, мастихіни, етюдники чи інше мистецьке приладдя чи матеріали, потрібні для роботи, окрім тих, що надаються організаторами й бути відкритими до спілкування.

Для розгляду заявки на участь до 30 червня 2023 р. до 18:00 на е-mail tsina.svobody@gmail.com  потрібно подати:

  • резюме (творча біографія);
  • портфоліо (фото від 10 до 20 живописних творів, виконаних за останні 5 років, підписаних – назва, техніка, рік, розмір);
  • посилання на особисту сторінку в соцмережах чи вебсайт.

Як зазначають менеджери артпроєкту, частину створених робіт буде відібрано для фондових колекцій Хмельницького обласного художнього музею, Донецького обласного художнього музею (2015 року перереєстрованого у м. Краматорськ) та Малієвецького обласного історико-культурного музею, частина творів залишиться у власності митців для можливості їх подальшої виставкової діяльності.

Хмельницький обласний художній музей та Донецький обласний художній музей в партнерстві зобов’язуються взяти на себе організацію та проведення артрезиденції, її супутніх заходів, 4 звітних виставок та арткаталогу.

Для запитань й уточнень заявник може звернутися на емейл проєкту tsina.svobody@gmail.com

Місце проведення: Малієвецький обласний історико-культурний музей

Час проведення резиденції: 3-14 серпня 2023 р.

Відкриття виставки за підсумками резиденції: 15 серпня 2023 р.

Зустріч учасників артрезиденції у Хмельницькому обласному художньому музеї (вул. Проскурівська, 47) 3 серпня о 9:00.

Учасникам організатори забезпечують:

  • безкоштовне проживання на території історичної садиби;
  • якісний мобільний зв’язок та інтернет на території садиби;
  • триразове харчування локальними подільськими стравами;
  • компенсацію за проїзд (в межах 1000 грн в обидві сторони);
  • супутня програма з сучасного мистецтва під час артрезиденції (дискусії, презентації, психологічні тренінги);
  • постійне асистування;
  • одноденна екскурсія до Державного історико-культурного заповідника “Межибіж”;
  • матеріали для роботи на кожного учасника (олійні та акрилові фарби, розчинники; папір для ескізів (по 20 аркушів А 3); скетчбук А 4; ґрунтовані полотна на підрамниках 100х100 см (1 шт.), 100х150 см (1 шт.), 60х80 см (2 шт.), 60х40 см (2 шт.) мольберт для роботи.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook