Новини
Бізнес

Експорт олійних з Хмельниччини зріс майже вп’ятеро

Експорт товарів з Поділля за чотири місяці становив 289,9 мільйона доларів, що на дев’ять відсотків більше, ніж за січень-квітень минулого року. Зростання вивозу зафіксоване вперше з початку війни. Імпорт зріс на 30,1% до 214,9 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 75 мільйонів.

Майже половину експорту Хмельниччини – 45,6% від загального обсягу – становили продукти рослинного походження. Їх вивезено на 131,8 мільйона, що на 6,9% більше, ніж за чотири місяці торік.

Між тим, агресія суттєво вплинула на вивіз збіжжя. Так, експорт зернових культур становив 94,1 мільйона, що на 16,1% менше, ніж за відповідний період минулоріч. Частка зерна в загальному експорті склала 32,5%.

Щоправда, маємо і стрімке зростання за окремими групами товарів. Скажімо, насіння і плодів олійних рослин експортовано на 32,3 мільйона, що на 376,4% більше, ніж у торішньому січні-квітні.

Цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 12,9 мільйона, що в шістнадцять разів більше у порівнянні з чотирма місяцями минулоріч.

Падіння в товарній групі молоко та молочні продукти, яйця птиці; натуральний мед становило майже сорок відсотків. Продукції експортовано на 7,6 мільйона.

Значущою статтею подільських товарів, що закуповували закордонні партнери, окрім продовольства, також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 21,1 мільйона, що на 19% менше, ніж торік.

Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 102 країн світу.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook