Новини
Суспільство

Озвучили ймовірні наслідки підриву ЗАЕС для Хмельниччини

Ймовірність забруднення Хмельницької області в разі теракту на Запорізькій атомній електростанції можна буде дізнатися лише після аварії. Точні прогнози меж поширення радіоактивних речовин залежить від багатьох факторів, таких як масштаб вибуху, висоту поширення, відстань до джерела радіації, характеристики повітряного потоку та місцеві географічні умови.

Про це розповіла завідувачка кафедри хімії та хімічної інженерії, докторка технічних наук, професорка Хмельницького Національного університету Ольга Параска, пише Суспільне Хмельницький.

За її словами, порівнювати потенційні загрози для населення із наслідками аварії на Чорнобильській АЕС недоречно через різницю в механізмі вибуху та стані роботи реактора.

Результати моделювання вказують, що радіаційні наслідки від аварії на ЗАЕС в основному будуть обмежуватись межами санітарно-захисної зони 2,5 км навколо ЗАЕС. Безпосередня зона високої радіації навколо вибуху може бути обмежена до кількох км, але радіоактивні частинки можуть розноситися далеко за межі безпосередньої зони. Відстань, на яку поширюється радіація, може бути від кількох десятків км до сотень і навіть тисяч км у найбільш серйозних випадках.

Які загрози для Хмельниччини несе підрив ЗАЕС?

Аварія на ЗАЕС може призвести до радіаційного забруднення ґрунту, води, рослин та тварин, а також становити загрозу для здоров’я людей. Однак потрібно пам’ятати, що атомні електростанції побудовані з урахуванням високих стандартів безпеки та мають надійні системи захисту, які дозволяють уникнути подібних ситуацій.

Наскільки важкими можуть бути реальні наслідки підриву ЗАЕС?

Наразі аварії на ЗАЕС немає. Слід врахувати, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в стані зупину не менше 9 місяців (частина енергоблоків була зупинена після окупації майданчика ЗАЕС, решта — восени минулого року).

Нагадаємо, ГУР раніше повідомляло, що для теракту на ЗАЕС все готово. Зокрема, ворог зменшує свою присутність на території електростанції. Тим часом кремль вже визнав, що теракт на ЗАЕС таки готується, однак робить це Україна.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook