Новини
Духовність

Дві релігійні громади на Хмельниччині проголосували за перехід до ПЦУ

За шість місяців 2023 року 91 релігійна громада на Хмельниччині проголосували за перехід з Української Православної Церкви до Православної Церкви України. Майже півтора десятка настоятелів цих храмів не погодилися з рішенням громади та відмовилися приєднуватися до ПЦУ. Два храми досі (У Хмельницькому та Кам’янці-Подільському) досі перебувають у невизначеному стані – попри рішення громад про приєднання до ПЦУ, собори досі використовує УПЦ МП. Всього на Хмельниччині перехід з УПЦ МП до ПЦУ здійснили понад три сотні релігійних громад.

За останні дні у Хмельницькому районі парафіяни висловилися за перехід до Православної Церкви України у селах Волиця (Красилівська міська громада) та Шибена (Теофіпольська селищна громада). В обох випадках не обійшлося без конфліктних ситуацій зі священниками.

Як повідомили у Красилівській міській раді, за голосування за перехід Свято-Іоанно-Богословського храму жителі Красилівської громади голосували 30 червня на зборах біля церкви, де затвердили Статут релігійної організації у новій редакції, обрали парафіяльну раду та членів ревізійної комісії.

Водночас священнослужитель храму не бажав спілкуватись із прихожанами, військовими та командиром загиблого Героя – Миколи Бойка. Тому питання щодо фактичної передачі членам релігійної громади в користування приміщення храму буде вирішуватись згідно із вимогами чинного законодавства,повідомили у міській раді.

Непростим був перехід і в селі Шибена. Попри те, що свою волю щодо переходу до ПЦУ релігійна громада висловила ще на початку травня, настоятель, який не підтримав рішення вірян, продовжував проводити богослужіння за канонами УПЦ, поки документи перебували на перереєстрації у Хмельницькій ОВА. Після того, як нові документи були отримані та продемонстровані священнику та кільком прихильникам УПЦ, їм не залишалося нічого іншого, як поступитися.

До спільної молитви за військових зі священниками ПЦУ отець Миколай приєднатися відмовився. Щобільше, поки лунала молитва, разом зі своїми прибічниками почав виносити з храму церковне начиння.

Селян, які були при цьому присутні, побачене прикро вразило, адже речі, що перебували у храмі, були придбані за їхні пожертви, а не коштом священослужителя. Попри це, люди продовжили молитву та не перешкоджали грабунку храму, повідомили у Теофіпольскій селищній раді.

Надалі храм у селі Шибена матиме назву “Парафія (храм) Покрови пресвятої Богородиці Православної церкви України села Шибена Хмельницького району Хмельницької області”.

Читайте також: Релігійна громада на Хмельниччині вирішила залишитися у складі УПЦ

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook