Новини
Суспільство

Сапер з Хмельниччини розповів про розмінування Харківщини

Старший сапер відділення піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС у Хмельницькій області, прапорщик служби цивільного захисту Олег Грибовський служить надзвичайником понад два десятки років.

У 2004 році чоловік вирішив спробувати власні сили в новому напрямку – пішов здобувати фах сапера. Проводив роботи з розмінування на Хмельниччині, складах у Новобогданівці, Лозовій, Ічнянському районі Чернігівської області. В 2014 році, коли розпочалася окупація України, Олег Грибовський їздив на розмінування в Донецьку область.

Він безпосередньо розміновував звільнену Харківщину та Чернігівщину.

Я був два рази в Харківській області: восени минулого року та навесні цього. Балаклія, Ізюм, Борова… Область дуже щільно замінована, тому що окупанти там перебували пів року. І за цей час вони робили собі такий «захист»: мінували поля, лінії електропередач, подвір’я. Міни повсюди, а не лише на військово-стратегічних об’єктах, – розповідає сапер.

Перші дні війни, згадує піротехнік, в Хмельницькому для нього були майже не відчутні. Проте, коли почалися прильоти по області, надзвичайник на власні очі побачив реальні уламки від ракет – прийшло усвідомлення того, що відбувається.

У ракети є двигун та бойова частина. Якщо в двигуні порох вигорає, то там лишається ще бойова частина. Ось саме бойову частину ми забираємо і потім знищуємо в кар’єрі, – розповідає Олег Грибовський.

Сапери постійно продовжують навчатися, бо в умовах війни стикаються з новими видами боєприпасів, який застосовує ворог.

За проведення розмінування у Харківській області Олег Грибовський нагороджений відзнакою «Знак пошани».

За матеріалом Головного управління ДСНС у Хмельницькій області

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook