Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому перенесуть “Братську могилу радянських воїнів”

Меморіальний комплекс разом із пам’ятником солдату, що знаходиться на території хмельницької школи № 13 перенесуть на міське кладовище в мікрорайоні Лезневе.

Про це розповів начальник спеціалізованого комунального підприємства “Хмельницька ритуальна служба” Сергій Бортник.

На даному комплексі похоронені воїни, які загинули в 1944 році, навесні. Це 22 воїни, які загинули в ході проведення Проскурівсько-Чернівецької операції, 15 із них невідомі, 7 – відомі. В 1944 році вони загинули, в 1956 був встановлений пам’ятник солдату, – каже Сергій Бортник.

Він додає, що ініціаторами перенесення “Братської могили радянських воїнів” на кладовище стали представники ветеранської організації мікрорайону Лезневе та директор школи №13 ім. М.Чекмана. У результаті вже відправлені документи для погодження в Міністерство культури України.

Меморіал на території школи.
Меморіал на території школи. Фото: Суспільне Хмельницький

Хмельницька міська рада підтримала цю пропозицію своїм рішенням.

Виконувачка обов’язків директора школи №13 Юлія Коваль каже, “Братська могила” займає більшу частину шкільного двору, тому дітям мало місця для розвитку та ігор.

Діти бігають кругом цієї історичної пам’ятки і сидять тут. Хоча адміністрація навчального закладу контролює, аби вони не чинили ніякої шкоди меморіальному комплексу. Але діти є діти, – розповідає Юлія Коваль.

Батьки учнів і місцеві жителі також підтримують ініціативу перепоховання. Вони висловлюють думки, що їх дещо лякає могила на території школи, і все ж цвинтар – краще місце для поминання загиблих.

За словами Сергія Бортника, на кладовищі вже навіть визначили місце, де відбудеться перепоховання. Якщо Мінкульт дасть дозвіл на це, зроблять кошторис і вже за 2 тижні можна буде перенести комплекс.

Дивіться у сюжеті Суспільне Хмельницький 

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook