Новини
Суспільство

Лісівники Хмельниччини продали майже 200 тисяч кубометрів дров населенню

Чим раніше – тим краще. Лісівники Хмельниччини нагадують, що до опалювального сезону 2023/2024 варто починати готуватися вже. Кажуть, заготовлені дрова до холодів встигнуть просушитися, тому будуть давати високу тепловіддачу.

Та додають: купівля палива у весняно-літній період дозволяє уникнути ажіотажу, спричиненого різким зниженням температури. Також буде можливість обрати потрібну породу дерева. Найкраще для опалення підходять клен, граб, ясен та дуб.

Наразі ціна на дрова у круглому вигляді – півтори тисячі гривень за кубометр, дрова колоті – 3 200 гривень, – розповів директор Подільського лісового офісу Василь Гончар.

Купівля якісної деревини – ще не головне, оскільки дрова потрібно грамотно зберігати, щоб вони тривалий час не втрачали своїх властивостей. Щоб створити належні умови для зберігання дров, часу багато не потрібно.

Перш за все, потрібно захистити дрова від потрапляння на них вологи. Одним з кращих варіантів є зробити дерев’яний піддон або вистелити землю під дровітню відходами деревини, цегли, каміння тощо. Все для того, аби “відділити” дрова від землі, – розповів інженер філії “Хмельницьке лісомисливське господарство” Віктор Палиш.

Також кожному покупцеві дров варто знати, як перевірити замовлення на відповідність.

Потрібно заміряти геометричні розміри: довжину, ширину, висоту та врахувати перехідний коефіцієнт, який залежить від довжини поліна. Відповідно, коли ми це все перемножимо, будемо мати загальний щільний кубометр колотих дров, – пояснив Віктор Палиш.

Чимало мешканців Хмельницької області вже активно готуються до опалювального сезону. За підрахунками лісівників краю, для населення і соціальної сфери за пів року вже продано майже 200 тисяч кубометрів паливних дров, йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook