Новини
Здоров’я

У Хмельницькій обласній дитячій лікарні провели заходи з нагоди Тижня підтримки грудного вигодовування

Міжнародний тиждень грудного вигодовування проводиться з 1 по 7 серпня більше, ніж в 120 країнах світу. Приводом для його запровадження стало прийняття у серпні 1990 року Інночетійської Декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Заходи на підтримку грудного вигодовування провели і в Хмельницькій обласній дитячій лікарні.

Традиційно тиждень грудного вигодовування проводять 40-го тижня року, що символізує 40 тижнів вагітності жінки до народження дитини. Всеукраїнський тиждень грудного вигодовування проводиться з 2001 року.

Перше прикладання дитини до грудей повинно відбутися у пологовому залі, розповідає завідувачка відділення постінтенсивного виходжування новонароджених Хмельницької обласної дитячої лікарні Ірина Мандебура.

Це основний поштовх для початку лактації для мами, для покращення післяпологового перебігу її стану і також для початку розвитку дитини. Тому що грудне молоко – це найдоступніший, найкорисніший та найефективніший метод вигодовування та виходжування дітей, – зазначила лікарка.

Грудне вигодовування також зміцнює імунітет дитини, додала лікарка-педіатриня Леся Доброгорська.

Особливо великий плюс, якщо мама має вакцини, тобто вона захищена і може передати цей захист дитині. І тому діти, які на грудному вигодовуванні, в перші шість місяців дуже рідко хворіють не лише на інфекційні захворювання, а на звичайні застуди, – прокоментувала лікарка для Суспільне Хмельницький.

Цього року Міжнародний тиждень грудного вигодовування присвячений підтримці годуючих грудьми жінок, які працюють. Гасло тижня «Відкрий годування грудьми: живи та працюй по-новому» фокусує увагу на створенні можливостей для грудного вигодовування шляхом підтримки та зміни життя працюючих матерів.

Для досягнення цієї мети потрібно залучити Уряд, систему охорони здоров’я, роботодавців та громадськість. Саме вони відіграють ключову роль у зміцненні сімей та створенні і підтримці середовища сприятливого для грудного вигодовування у трудовій діяльності після пандемії.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook