Новини
Інфраструктура

Єдиний стандарт для “кіосків на колесах” розробили у Хмельницькому

Спочатку у владі Хмельницького розробили єдиний стандарт для МАФів, розміщених на вулицях міста та у парках. Тепер до змін мають готуватися власники пересуваних тимчасових споруд, для яких також розроблено та затверджено єдиний архітектурний тип. Те, якими бачить влада кіоски на колесах, не всім хмельничанам припало до душі.

Хмельничани вже потроху звикли до нового однотипного вигляду кіосків, в яких на вулицях міста та у парках продають пресу, каву, солодощі, фаст-фуд тощо. Незабаром доведеться звикати і до того, що пересувні торгові точки також будуть нагадувати клонів. Все за “класикою”: на типових вулицях – типові будинки з типовими квартирами, обставлені типовими меблями, а у типові двері врізані типові замки. Принаймні, таке враження викликало у декого з хмельничан рішення влади уніфікувати пересувні торгові точки, які можна побачити на вулицях Хмельницького.

Про те, як виглядатимуть пересувні тимчасові споруди (ПТС) та чому вони мають виглядати саме так, розповів заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

За його словами, рішення про затвердження архітектурного типу тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у виконкомі прийняли для того, аби “в місті діяли єдині стандарти зовнішнього вигляду таких об’єктів торгівлі і вони мали сучасний вигляд”.

На думку влади, пересувні тимчасові споруди у Хмельницькому мають виглядати так:

За словами посадовця, на те, аби привести свої кіоски на колесах до затвердженого владою вигляду, у підприємців буде час, оскільки “ніхто не вимагає від них зробити це вже завтра”.

У коментарях під дописом думки хмельничан розділилися: одні вважають, що запропонований владою варіант кращий, ніж те, що було раніше, інші ж кажуть: влада не має диктувати підприємцям, як мають виглядати їхні торгові місця:

Зараз вони виглядають набагато краще, ніж раніше “я його зліпила з того що було”

Що краще, погоджуюсь. Просто дизайн зробили з квадратних елементів, що збільшило вартість матеріалів та робіт.

Микола Васильович, ну що за дрімучий “совок” в ультраєвропейському місті? )) Далі що стандартизуватимемо : розмір сосисок у хот-догу, колір кавових стаканчиків та довжину чуба у бариста? ) Участь міської влади має обмежуватись лише визначенням місць для розташування таких споруд. Залиште дизайн для їх власників – їм точно видніше. Окремо промовчу про “сучасну” форму та “унікальний” графітовий колір на малюнку.) Зі всією повагою, але ні – ця ініціатива зайва.

Під цим коментарем хмельничанина Руслана Косовського розгорілася жвава дискусія між його автором та заступником міського голови:

Не погоджуюся. Згодом скину вам унікальні дизайни власників, які точно є “сучасними”. “Їм видніше” – це точно не про всіх…

Не потрібно, я бачив їх немало.) Таким потрібно забороняти розміщення – от і все рішення. Вам потрібно вказувати підприємцям як не можна, а не як можна.) Відчуваєте ж різницю?

Забороняти розміщення з яким аргументом? Бо не сподобалося чиновнику? Чи заступник мера вважає споруду негарною? Кожен по-своєму розуміє питання “сучасне”. Навіть дуже страшну споруду один з власників, при спілкуванні зі мною, називав гарною. Тому, затвердили бачення, яке буде однакове для всіх.

Не робіть з міста посміховисько – владу на це ніхто не вповноважував! Нижче лише крапля із величезного потоку варіантів, порівняйте з тим одороблом з минулого сторіччя, що пропонуєте ви:

Ви ще фото літаючої тарілки скиньте. Жодної, навіть приблизно, споруди, які ви скидаєте у нас немає. На жаль. Бо якби підприємці ставили такі, то я був би щасливий і жодних рекомендацій не потрібно було б. На жаль, все трохи по-іншому

Просто порівняйте і відверто скажіть : в якому середовищі особисто Вам хочеться знаходитись. Думаю, що це питання риторичне…

Самі собі суперечите: пишете, що у нас в місті ви бачите чимало страшних споруд, а потім кажете, що треба дати волю підприємцю. Так вони мали волю довгий час….і результат – саме ті споруди, які бачите, а не такі, як на картинці.

Ну так тепер і не буде вже з такими муніципальними стандартами. Розчарований підходами і методами вирішення ситуації… Що особисто міська влада зробила для заохочення розвитку форм і дизайну ПТС? Може конкурс якийсь провела чи тренінг для підприємців?

Я теж маю сотні картинок крутих. Але порахуйте вартість таких споруд і запитайте у підприємців про період окупності таких змін.

Підприємці вже якось самі розберуться із окупністю, із вартістю.) Головне, не заважайте їм – це найкраще, що влада може для них зробити.

До слова, у центрі Хмельницького вже досить давно розміщується пересувна тимчасова споруда, що нагадує запропоновані паном Русланом варіанти.

Ця торгова точка на колесах вже не раз змінювала свій зовнішній вигляд і наразі не зовсім схожа на ту, що на фото. Цікаво, чи її власникам теж доведеться “втискати” свій автобус у запропоновані владою рамки?

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook