Новини
Духовність

Ексочільник Хмельниччини відвідав костел на Кам’янеччині, який опинився під загрозою знищення

У селі Підлісний Мукарів релігійна громада взялася самотужки реставрувати систему водовідведення в одному з найкрасивіших католицьких храмів – неоготичному костелі Св. Йосипа Обручника. В результаті костелу, за словами людей, обізнаних на тому, як потрібно проводити подібні роботи, могло бути завдано непоправної шкоди. Крім того, під час розкопок біля стін храму з-під його фундаменту викопали людські рештки, які просто викинули на купи землі. Незаконну реставрацію поліція зупинила, а до справи збереження храму долучився колишній начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Коротко хронологія подій така. Трохи більше, ніж тиждень тому директорка Малієвецького обласного історико-культурного музею Анастасія Донець забила на сполох у соцмережах:

Я прошу найбільшої підтримки і розголосу усіх, кому не байдужа культурна спадщина. Під загрозою знищення Підлісно-Мукарівський костел. Пам‘ятка національного значення. 1872 рік. Фантастично красива неоготика. Єдиний костел в області такого ідеального рівня збереженості. Релігійна громада самочинно без проєкту, без архітектора-реставратора вирішила зробити гідроізоляцію фундаментів. Тим самим ці фундаменти по суті знищивши. Порушено все – стару систему дренажу, водовідведення, обмазали неприпустимими сумішами камені, викинули стару ідеальну відмостку. Далі – гірше. Жодного археологічного супроводу. Дивіться відео. Це кістки фундаторів костелу, його будівничих і меценатів. Дивом вціліла пам‘ятка гине. Врятувати її – справа честі.

Відреагували на ситуацію краєзнавці. Зокрема, городоччанин Дмитро Полюхович прокоментував так:

Мета цих робіт, крім витратити гроші, виділені невідомим поки що «меценатом», – незрозуміла. Костел і до того був в ідеальному стані. Крім того, потрібно враховувати дуже важливий аспект. Мурування підвалин робилося на вапняковому розчині, а він має маловідому сучасним будівельникам особливість. Після затвердіння такий розчин набуває міцності каменю. Але коли таке мурування герметично закупорити цементом, то вапнякова стяжка починає перетворюватися на порох, що загрожує руйнацією фундаментів і усієї споруди. Тим більше при знищеній системі водовідведення. Але це ще не все! Як повідомила Анастасія Донець, масштабні земляні роботи біля пам’ятки національного значення провели без щонайменшого археологічного нагляду, як того вимагає чинне законодавство. У відвалах ґрунту пані Анастасія виявила чимало людських решток.

Щодо знайденого черепа та кісток, які викинули як непотріб на купу землі, Дмитро Полюхович написав:

Потрібно враховувати, що у 1872 р. храм постав на місці старіших попередників – XVII (зруйнований турками) та XVIII століть. Тож це можуть бути не лише поховання кінця ХІХ та початку ХХ століть, але набагато давніші. Не виключено, що тут можуть бути якісь таємні поховання жертв московських репресій. В одному з черепів, зокрема, добре видно характерний слід від кулі, притаманний саме для страчених комуністами.

Реставрацію костелу місцеві мешканці пояснюють тим, що у храмі почали відчувати надмірну вологість. 82-річна Євгена Кузяк, яка проживає навпроти костелу і є його прихожанкою, пояснила:

“Всередині дуже почало цвісти, сировість, там треба було його зробити так, як потрібно”.

Настоятель храму отець Валентин зазначив: гідроізоляційними заходами намагалися врятувати півторастолітню будівлю від вологи:

“Це робили своїми силами зі спеціалістами, які працювали на схожих об’єктах до цього. У Городку, Гвардійську до прикладу — це всі ті самі люди”.

Не побачила порушень у реставрації храму і директорка товариства “Кам’янець-Подільськ-Реставрація” Раїса Розум’як.

Рішення прийнято вірно ксьондзами. Вони розкопали до фундаменту, зробили все грамотно. Наразі, вони просто не отримали дозволу на археологічні розкопки, але зробили все, як того потребують державні будівельні норми. Ми проведемо дослідження, видамо рекомендації”.

Попри це, у поліції відкрили кримінальне провадження за фактом пошкодження об’єкта культурної спадщини — неоготичного костела в селі Підлісний Мукарів.

Роботи здійснюються без необхідних дозволів та участі фахових спеціалістів. Як наслідок — пошкоджено будівлю храму та розкопано прилеглі поховання, – прокоментували у поліції.

Не лишився осторонь ситуації і колишній очільник Хмельниччини Сергій Гамалій, який відвідав Підлісний Мукарів, а також поспілкувався з єпископом Камʼянець-Подільської дієцезії Леоном Дубравським та директоркою Малієвецького музею Анастасією Донець.

Сьогодні я в Підлісному Мукарові, куди виїхав, щоб самостійно розібратися в ситуації, яка виникла навколо прекрасного неоготичного костелу Св.Йосипа Обручника. Для тих, повз кого пройшла ця новина, розповідаю: через неграмотних підрядників унікальна пам’ятка архітектури була під загрозою. Внаслідок будівельних робіт були розкопані людські рештки. Очевидно, там були якісь поховання. Яких часів – невідомо. На сполох забила Анастасія Донець, радниця Голови ОВА та директор комунального закладу культури “Малієвецький обласний історико-культурний музей”. У свій час завдяки ініціативі Анастасії Донець та злагодженій роботі команди облдержадміністрації, яку я тоді очолював, нам вдалося врятувати від руйнування палацово-парковий комплекс у Маліївцях. Нині це не тільки чудовий історико-культурний музей, а й потужний туристичний, науковий та мистецький центр, який відвідує сила-силенна туристів. На жаль, за час війни росія і так знищила безліч культурних пам’яток. Тому одним із наших пріоритетних завдань є збереження та захист історичних обʼєктів та історичної спадщини України,прокоментував свій візит Сергій Гамалій.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook