Новини
Інфраструктура

Міський голова Хмельницького пояснив, чому затримується будівництво укриттів у закладах освіти

Старі державні будівельні норми (ДБН), небажання підрядників брати на себе відповідальність за безпеку людей, зокрема, дітей, звинувачення у розкраданні коштів – за словами Хмельницького міського голови це головні причини, через які, при наявності коштів на зведення укриттів, їх досі не почали будувати. Про це очільник громади повідомив після останньої позачергової сесії Хмельницької міської ради.

З будівництвом укриттів та бомбосховищ є просто величезна проблема. Перша це те, що немає до цього часу державно-будівельних норм. По будівництву укриттів Мінрегіон вже півтора року обіцяє це зробити і не робить. І по суті зараз все проєктується на основі старих ДБН-ів, які не враховують прильоти кінжалів, калібрів, «хашок» тощо, – прокоментував Олександр Симчишин.

Також він зазначив, що є проблема і в проєктуванні укриттів.

Проєктанти ті, які, наприклад, проєктують нам зараз нові укриття для садочка №23, для ЗОШ №12, для ЗОШ №13, для ЗОШ №7, вони реально ламають голову, пів року проєктують, віддають на експертизу. Експерти повертають, доробляють, повертають і це триває місяцями. Тому що об’єктивно без ДБН-у всі бояться брати на себе відповідальність, щоб не спроєктувати «братську могилу» насправді, – сказав міський голова.

Зокрема, по школі №19 експертиза пройдена, оголошено тендер на будівництво, проте наразі жодного бажаючого учасника немає.

Ще одна причина – візити правоохоронців до підрядників, щойно вони починають будівництво.

І причина номер два – люди тільки котлован викопують і одразу в них вже обшуки, перевертання документів тощо. Всі злодії, всі розікрали, всі украли, і просто підрядники не мають бажання взагалі працювати з бюджетними коштами, – розповів Олександр Симчишин.

Відтак, маючи закладені на будівництво укриттів 130 мільйонів, громада досі не може розпочати роботи з будівництва жодного з них.

Крім укриттів для закладів освіти, у Хмельницькому планують будувати також укриття для цивільного населення.

Це 650 квадратів, які ми відвели в Дубовому. І ще одне, яке ми хочемо відвести, на вулиці Кармалюка у мікрорайоні Озерна, – сказав міський голова.

Детальніше – у відео ЖАР.ІНФО

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook