Новини
Бізнес

Як в Україні контролюють валютні операції: огляд

Валютними операціями називають все, що передбачає транзакцію з однієї валюти в іншу. Усі валютні операції важливі для підтримки світової економіки. Детальніше про види операції з валютою ви можете дізнатися у статті IdeaBank.

Хто контролює операції?

В Україні є два органи, які стежать за валютними операціями та контролюють їх. Це Національний банк і податкова служба.

Що робить НБУ:

  • встановлює правила та обмеження використання валюти;
  • надає стабільність у валюті;
  • встановлює єдиний офіційний курс гривні до інших валют.

НБУ також випускає нормативні акти й інші документи, які регулюють валютні операції в банках, інших фінансових установах тощо.

Державна податкова служба натомість контролює операції, які пов’язані саме з її зоною відповідальності — з податками. Що робить ДПС:

  • перевіряє декларації щодо надходжень;
  • перевіряє валютні операції;
  • виявляє ухилення від оподаткування тощо.

Також існує спеціальна національна комісія, яке регулює процеси надання фінансових послуг. Вони зі свого боку також частково перевіряти валютні операції.

Обмеження воєнного часу

Через введення воєнного стану деякі зміни торкнулись і валютного ринку. В цей період Нацбанк проводить політику, що має зробити гривню дещо стабільніше та надати кращі очікування курсу. Які нововведення з’явились за останні півтора року:

  1. Коли банк продає населенню валютну готівку, обсяг розраховують не як 100%, а як 120% обсягу купівлі готівкової іноземної валюти.
  2. Е-резиденти можуть сплатити податки в Україні, а після цього переказувати кошти, отримані тут від нерезидентів, на свої іноземні рахунки.

В останній час полегшили процедуру закупівлі волонтерами, які є фізичними особами, деяких товарів за кордоном на суму більше ніж 100 тисяч гривень.

Коли валютні операції порушують законодавство?

Коли є закон, завжди знайдуться ті, хто його може порушити. Існує багато схем того, як використовують іноземну валюту для наживи. Найпоширеніші варіанти:

  1. Валютна контрабанда. Це вид торгівлі та перевезення готівки через кордон, коли немає дозвільних документів, декларацій тощо.
  2. Шахрайство. Фальсифікація документів, обхід законодавства й недотримання законодавчих обмежень.
  3. Відмивання грошей. Гроші отримують шляхом шахрайства, а потім проводять через додаткові фінансові системи, аби їх легалізувати.

Фізичним особам можна проводити до п’яти валютних операцій на тиждень, до десяти — на місяць.

Якщо ви маєте справу з валютними операціями, дізнайтесь актуальні обмеження НБУ та ДПС. Тоді ви точно будете виконувати всі дії у межах законодавства.


Реклама
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook