Новини
Суспільство

Реабілітацію соціалізацією проводять в оновленому відділенні у лікарні Хмельницького

Розширене реабілітаційне відділення на 60 місць презентували у Хмельницькій міській лікарні. Тут пацієнтів вчать заново ходити та повертають до звичного життя.

У відділенні реабілітацією військових і цивільних займається мультидисциплінарна команда медиків.

Першу пацієнтку після важкого інсульту почали лікувати тут рік тому. Нині жінка розмовляє і ходить. Для кожного – індивідуальний підхід і період реабілітації.

Зазвичай по законодавству пацієнти зазвичай виписуються протягом двох-трьох тижнів, але є такі, з якими треба працювати й по пів року. Усі військові, які приїздили в лежачому стані чи з милицями, від нас усі пішли без допоміжних засобів, – розповідає фізичний терапевт реабілітаційного відділення КП “Хмельницька міська лікарня” Сергій Голуб.

Хмельничанин Тарас відновлюється після перелому шийних хребців під наглядом реабілітологів на сучасному обладнанні. Спочатку – стабілізатор м’язової ходи, потім – блокова рама.

Розповідає, що почуває себе значно живіше та легше: вдома немає такої змоги займатись. Якщо працювати, то результат обов’язково буде.

Ще рік тому реабілітаційний центр, розташований за адресою вулиця Житецького, 22, був розрахований на 30 ліжкомісць. Наразі їх 60. Загалом реабілітація відбувається у 6 залах. Є і функціональна кухня, де пацієнти заново вчаться готувати.

Професійні реабілітологи – на вагу золота. Зараз у штаті 25 фахівців, котрі працюють з пацієнтами після інсультів і травм опорно-рухового апарату.

Директор КП Валерій Гарбузюк переконаний, що це відділення є унікальним, тому що жоден заклад в області не займається реабілітацією на такому рівні, як це почали робити у міській лікарні. Тому що тут найновітніше обладнання та мультидисциплінарна команда, яка знає та розуміє, що потрібно робити.

Пацієнти потрапляють до нас по направленню від лікаря. Це може бути травматолог, невролог або лікар фізичної реабілітаційної медицини. Лікування у нас проходить безкоштовно. Фактично ми допомагаємо підтримати і родичів, і пацієнтів, для того щоб тягар хвороби був трохи легший, – розповідає завідувачка реабілітаційним відділенням Лідія Панделі.

Наразі за кошти з бюджету громади та благодійників у відділення придбали нове обладнання та функціональні меблі. Мер Хмельницького Олександр Симчишин розповідає, що на оновлення було витрачено понад 10 мільйонів гривень.

Дивіться у сюжеті МТРК “Місто”

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook