Новини
Культура

Виставку «Ціна свободи» представили у Хмельницькому (ФОТО)

Експозиція у Хмельницькому обласному художньому музеї відкрилась напередодні і стала результатом двотижневої мистецької резиденції на базі Малієвецького історико-культурного музею.

Міжрегіональний проєкт “Ціна свободи. Артрезиденція з сучасного живопису” ініційований ХОХМ був підтриманий Українським культурним фондом. До реалізації проекту, покликаного допомогти відновити українським митцям свою діяльність, долучився в якості партнерської інституції Донецький обласний художній музей (м. Краматорськ).

Авторка концепції проєкту, заступниця директорки з наукової роботи ХОХМ, мистецтвознавиця Олена Михайловська підкреслює, що для українського арттовариства проєкт став рятівною площиною самореалізації:

Життя диктує наші ідеї. Якщо ти відчуваєш те, що відбувається з людьми у твоїй країні, то до тебе будуть приходити концепції, які потрібні іншим. Очевидно, що мистецьке життя в Україні змінилось від 24 лютого 2022. Так,  більшість митців не мали не моральної не фізичної можливості працювати. З часом, хтось знайшов у собі сили, але у декого так і не з’явилось таких можливостей. Тож, якщо ми говоримо про єдину мистецьку спільноту, то ми маємо працювати для підтримки і розвитку один одного і мистецтва загалом. У цьому і є головна мета нашого музейного щодення.

Загалом з надісланих на конкурсний відбір 69 заявок учасників було відібрано 14 митців та мисткинь з усієї України – молодих та іменитих. Троє художниць з особистих причин брали участь у проєкті онлайн, але їх твори вже в експозиції. Так, учасниками події стали:

  • Олександр Храпачов (Харків-Київ),
  • Олексій Малік (Одеса),
  • Олександр Антонюк (Хмельницький),
  • Євген Клименко (Дніпро-Київ),
  • Захар Шевчук (Полонне-Київ),
  • Лариса Піша (Київ),
  • Людмила Давиденко (Львів),
  • Наталія Коробова (Маріуполь-Запоріжжя-Трускавець),
  • Машика Вишедська (Бахмут),
  • Альона Стасюк (Виноградів, Закарпаття),
  • Анна Придатко (Севастополь-Київ),
  • Світлана Ткачук (Кременець),
  • Олена Українцева (Маріуполь),
  • Вікторія Романчук (Волинь).

Митці працювали з темою ціни свободи, у своїх живописних полотнах відображаючи  власні рефлексії й емоційні компоненти цього поняття. Результатом двотижневої резиденції стали 72 живописні твори та скульптурні композиції артгрупи «ЖАХ» (митці Анна Придатко, Євген Клименко та Захар Шевчук).

Вчорашній вернісаж був другим у логістиці виставок проєкту, перша презентація творів резиденції відбулась в Маліївцях 15 серпня. Далі виставка вирушить до Києва й буде експонуватися у Музеї-майстерні І.П.Кавалерідзе.

На відкритті експозиції був присутній учасник резиденції від нашого міста, знаний художник Олександр Антонюк, який провів екскурсію власними творами:

В межах сьогодення участь у таких проєктах є критично-важливою. Адже митець не може не творити, не рефлексувати на оточуючу його дійсність. Для мене це була фантастична можливість творчого висловитися про власні переживання й стани, які особливо бентежать мій внутрішній світ останні півтора року. Крім того, знайомства з митцями з усіх регіонів країни – це досвід й чудовий час проведений у творчому запалі.

Варто зазначити, що за час резиденції художники не тільки працювали над полотнами. У програмі заходів були передбачені артісттоки, тобто розповіді митців про себе, твою артманеру тощо. А ще з учасниками проводили психологічні тренінги з фасилітації та мистецькі посиденьки, націлені на єднання новосформованого товариства.

На представлених у виставці полотнах можна побачити чотирнадцять різних поглядів на поняття свободи, від сцен руйнувань й свічок пам’ятного реквієму до фантастичної кримської бавовни й черепа враженого ворога.

Виставку «ЦІНА СВОБОДИ» можна переглянути у ХОХМ до 16 вересня, поспішайте.

Якщо у вас немає можливості відвідати виставку, пропонуємо вам переглянути частину фото як з резиденції, так і з відкриття експозиції.

Більше фото – за посиланням

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook