Новини
Суспільство

У підземеллі костелу на Хмельниччині відкрили каплицю мучеників за віру

Днями у підземеллі костелу Святої Анни в місті Полонному Шепетівського району відбулося відкриття та освячення молитовної каплиці мучеників за віру.

Історично у 1937 році в підземеллі храму, що тоді слугувало катівнею, тисяча місцевих мешканців були закатовані за віру та за те, що не мирилися з більшовицьким режимом. І от тепер, вперше за багато десятиліть відчинили підвали та створили тут каплицю, аби кожен охочий мав можливість помолитись тут.

Представники Полонської парафії розповідають, що зробити це – обов’язок перед тими людьми, які десятки років тому до останнього подиху були вірні своїм переконанням, цінностям і віддали своє життя, щоб ми сьогодні могли бачити і любити Україну, дивитися гордо і впевнено вперед.

У день урочистого відкриття каплиці тут вітали єпископа Леона Дубравського, який очолював Службу Божу та освятив каплицю, єпископа Станіслава Широкородюка, який скерував проповідь до усіх присутніх, провінціала Бенедикта Свідерського та інших священників, монахів, монахинь і гостей.

Під час проповіді усі разом роздумували над Божим Словом, а також доторкнулися тези: «Злочин в ім’я ідеології».

«А де був Бог?» ці слова співзвучні з теперішніми подіями, які переживає Україна. Деколи у важкі хвилини нашого життя, у нас постає таке ж питання. Але люди, які віддали своє життя за віру, знали, що Бог був з ними і ніколи не залишав їх.

«Мученики – це насіння християн». Саме завдяки їм, промінь надії та віри в Бога не згас, а продовжує горіти в наших серцях. Зараз, боротьба нікуди не зникла, вона й далі триває, тож приходячи в цю каплицю, ми будемо згадувати героїчну жертву наших братів і сестер у вірі. І слідуючи за їхнім прикладом ревності будемо єднатись у Божій любові, – переконані парафіяни.

Підземелля храму складається з двох приміщень. Це приміщення, де у 1948 році було знайдено останків тіл померлих мученицькою смертю 168 людей, а також сама каплиця, де буде лунати молитва.

На підлозі викладений великий білий хрест як символ мучеництва та спасіння, на стіні – образ Святої Анни та ліпка із зображенням мучеників, виконана місцевим майстром та семінаристом.

Також, під час служби, парафії Святої Анни були передані реліквії Св. Клари Асізької та Св. Кандиди Римської, які зберігатимуться у тут.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook