Новини
Культура

Книгу про дитячий ігровий фольклор презентували на Хмельниччині (ФОТО)

Днями у селищі міського типу Теофіполь, що у Хмельницькому районі, зібралися викладачі музики з чотирьох областей України, аби взяти участь у презентації книги дитячого ігрового фольклору «Грайлик» авторства української композиторки та етнографки Марії Пилипчак.

Перевидання спеціалізованого доробку пані Марії була б неможливою без допомоги благодійників, адже видання книг в Україні – задоволення не з дешевих. Благодійний Фонд «МХП-Громаді» фінансово підтримав перевидання книги «Грайлик». 1000 примірників благодійники надіслали в музичні школи й дошкільні заклади в різних регіонах України.

На презентації, що відбулася у Теофіпольському бібліохабі, була присутня директорка Благодійного фонду Тетяна Волочай, яка коротко розповіла про його діяльність.

БФ «МХП-Громаді» працює у більшій частині регіонів України. Річний бюджет фонду становить близько 300 мільйонів гривень, половина з яких направлена на підтримку фронту, решта – на підтримку громад, аби допомогти їм протидіяти наслідкам війни. До слова, Теофіпольский бібліохаб, в якому відбувалася презентація книги «Грайлик», також був створений за сприяння Благодійного фонду.

Щодо презентованої книги, то, як зазначила Тетяна Волочай, силу українського фольклору вона відчула на собі, адже має двох доньок, яким співала колискових пісень з книги пані Марії. Доньки пані Тетяни також були присутні на презентації «Грайлика» і стали активними учасницями заходу. І не лише вони.

Більшість тих, хто вже закінчив школу, особливо ще за радянських часів, напевно, вважає уроки музики чи не найнуднішими з поміж усіх інших. За словами Марії Пилипчак, все це тому, що до навчання дітей музики викладачі часто підходять формалізовано, тож навчання не дає не лише знань, а й задоволення. Те, що уроки такі уроки можуть бути не лише корисними, а й цікавими, пані Марія показала просто під час презентації, яка швидко перетворилася на веселий та емоційний майстер-клас.

Викладачі музичних предметів, які приїхали на презентацію з Хмельниччини, Тернопільщини, Львівщини та Івано-Франківщини, на деякий час перетворилися на учнів, яким довелося стрибати, співати, плескати в долоні, танцювати. Як виявилося, повторити те, що показувала пані Марія, було не просто. Але, як сказала авторка «Грайлика», тільки так, через власний досвід, викладач може дати якісні знання своїм учням.

За словами вчителів, які брали участь у презентації, від заходу вони отримали купу позитивних емоцій, а головне – нових знань та ідей, які планують застосовувати у своїй роботі з дітьми, яких навчатимуть музики та співів справді в дусі української ідентичності.

Сьогодення показує, що дітей важко навчити почуття ритму. Я думаю, що такий матеріал набагато полегшить роботу викладачів в дитячих садочках та вчителів музики саме в цьому напрямку, – прокоментувала одна з активних учасниць майстер-класу пані Анжела.

«Грайлик» – четверта книга авторства Марії Пилипчак, яка вийшла друком. Проте за 40 років роботи з народними піснями-іграми, загадками, скоромовками, веснянками і колядками, здійснюючи дослідницькі експедиції в різні регіони України, пані Марія зібрала стільки напрацювань з галузі українського фольклору, що їх вистачить, напевно, ще на стільки ж книг. Головне, сказала пані Марія, мати сили та підтримку благодійників, аби все це побачило світ.

Книгу «Грайлик», розповіла директорка БФ «МХП-Громаді» Тетяна Волочай, планують передати у школи, дитячі садки та музичні заклади освіти у понад 600 громад України.

Робимо це для того, щоб ви, і такі педагоги як ви, мали доступ до матеріалу, який «перепрошиває» наше українське дитинство і робить з маленьких людей справжніх українців, – наголосила пані Тетяна на презентації книги.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook