Новини
Культура

Фільм «Я, Ніна» презентували у Хмельницькому

7 вересня по всій Україні стартував показ вітчизняної стрічки режисерки Марисі Нікітюк «Я, Ніна». У Хмельницький до кінотеатру Woodmall Cinema з презентацією драми завітала виконавиця головної ролі акторка Ксенія Хижняк.

У міжнародному прокаті стрічка, робота над створенням якої розпочалась ще у 2019 році, має назву «Lucky Girl» – з англійської мови «щасливиця». Хто ж вона?

Варто зазначити, що за задумом головної продюсерки проєкту, медійної діви Яніни Соколової, картина мала стати автобіографічною. Адже сама журналістка й телеведуча тривалий час боролася з онкологією й врешті – перемогла. До того ж на початку знімального процесу головну роль медійної зірки Ніни Сокіл мала зіграти сама Соколова. Проте, як зазначила виконавиця головної ролі акторка Ксенія Хижняк, через самопочуття і доволі важкий і насичений фізичними випробуваннями кінопроєкт, пані Соколова ухвалила рішення про пошук відповідного типажу серед українських акторок:

Коли мені запропонували участь у цьому проєкті, то, переглянувши попередній сценарій, я одразу погодилась. Адже зйомки були цікавими, масштабними й містили нові досвіди для мене, як акторки. І хоча знімальний день іноді тривав понад 15 годин – це того вартувало, оскільки готовий кінопродукт вийшов промовистим на таку тонку тему, як боротьба зі страшною недугою – раком.

Під час спілкування з глядачами картини пані Ксенія зауважила, що трагедія боротьби зі смертельною хворобою торкнулась також її родини, адже саме від раку померла мама актриси.

У 2019 році драма «Я, Ніна» стала однією з переможниць Одинадцятого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно, в результаті чого стрічка отримала часткове державне фінансування в 11 мільйонів 787 тисяч гривень із загального кошторису в 16 мільйонів 838 тисяч гривень.

Зйомки драми завершились у березні 2021 року. Але постпродакшен стрічки співпав з повномасштабним вторгненням росії в Україну. Саме тому завершальні процеси створення фільму були перенесені до  Польщі та Німеччини.

Сюжет фільму розповідає глядачу історію медійниці, яка у розпал зіркової кар’єри й перспективних планів в особистому житті дізнається шокуючу новину – у неї саркома кістки. Але, повз паніку й відчуття втрати горизонту Ніна Сокіл вирішує вступити у боротьбу зі смертю. Під час лікування, поміж крапельниць з хімією вона знайомиться з товариством простих хворих, за якими не стоять капітали й фінансова стабільність. Нові знайомі Ніни – прості люди, які намагаються вижити, віддавши за лікування житло, останні гроші… 

Ніна протягом фільму відкриває для себе нову реальність й головні істини безумовної найвищої цінності життя, людяності й незворотності смертних помилок.

Якщо є в житті щось справді живе, то це – смерть, – каже, лежачи у ванні після контрабандної анестезії новий друг Ніни Антон, який кілька років поспіль бореться з лімфомою.

Так, втративши кар’єру, відпустивши деяких друзів, чоловіка зі свого нового життя, Ніна вчиться жити по-справжньому. В неї попереду адаптація до нових умов життя без правиці, без подруги, яка не зуміла перемогти хворобу. Але це життя має на меті допомогти людям з онко своєю популярністю, медійністю, минулим статусом.

Стрічка «Я, Ніна» піднімає питання статусу онкохворих в нашому суспільстві, відсотковості їх виживання, видимості для оточуючих. І якщо для самої акторки Ксенії Хижняк найскладнішими сценами зйомок були прийняття нової фізики (вже без правої руки) та розмови про втому від хімії з лікарем-другом й чоловіком, то, для глядача безумовним одкровенням стануть реакції оточення на новину, що ти хвора, їх страх «зараження», показова турбота тощо.

Камео-актор й автор музики до фільму, фронтмен гурту «Друга Ріка» Валерій Харчишин стане приємним сюрпризом у фільмі для поціновувачів творчості музиканта.

Драма вже брала участь у Талліннському міжнародному кінофестивалі «Темні ночі»(2022 р.) та виборола номінацію «Фільм-відкриття» на Фестивалі глядацького кіно Миколайчук OPEN (2023 р.).

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook