Новини
Культура

Виставку емалей за малюнками загиблого захисника Михайла Юркова відкрили у Хмельницькому

У артгалереї міської художньої школи відбувся вернісаж виставки «Рисунки, що стали емалями» мистецької родини Юркових. Михайло Юрков – молодий хмельничанин, який з юних літ захоплювався героїзмом лицарів, воїнів, військових, втілюючи мрію про долю захисника на папері. Дар до мистецької візії світу оточуючого Михайлові передався у спадок від дідуся – Івана Юркова, заслуженого художника України, та батька – Сергія Юркова, члена НСХУ.

Мрії про кар’єру військового втілились вже після першого курсу КиМУ – хлопець обрав для себе службу за контрактом. «Тато і мама боронять нашу державу, мені не сила їх чекати – тому я теж піду». Саме з цими словами 19-річний Михайло Юрков пішов до війська, керувати дронами. На фронті побратими називали його «очима». Сміливий й завзятий син української землі героїчно загинув 6 березня цього року під Бахмутом, так і не втіливши повноцінно в життя ще одну мрію – бути митцем.

Експозиція виставки «Рисунки, що стали емалями» – це унікальний спільний доробок всіх трьох поколінь й пам’ятний омаж (від фр. hommage – «вдячність, шана») на творчість наймолодшого з родини – Мишка, як його називав дід. Саме найстарший емальєр родини, знаний майстер Іван Юрков перетворив дитячі малюнки загиблого онука у вічну красу – продукт синтезу скла та металу, вогню й повітря – емалі.

Виставка в приміщенні галереї дитячої художньо школи відкрилась у День народження Михайла Юркова – 18 вересня, у цей день йому мав виповнитись 21 рік.

Окрім 18  рисунків загиблого воїна Михайла, в експозиції представлені живописні твори та емалі Сергія та Івана Юркових.

Наш Михайло цікавився мистецтвом з дитинства, часто спостерігав за моєю роботою. А колись сам запропонував перетворити його рисунки в емалі. Мені ця ідея дуже припала до душі й з порадами онука я почав їх втілювати. Як зауважують мої колеги по царині мистецтва, з Михайла з його характером й хистом міг би війти дійсно талановитий художник, –  зауважує Іван Юрков.

У сюжетах рисунків герої казок, мультфільмів, переказів об’єднані спільним ремеслом – порятунком, героїзмом. Кожен малюнок створений фломастером, однією точною лінією, що дає розуміння про майстерність руки молодого митця.

Ознайомлюючись з цією виставкою, кожен помітить наскільки спадковим є талант у цій родині. Як хист до тонкого розуміння світу оточуючого підхоплює від пана Івана його син Сергій, і як цей момент у красі й точності міг би втілити Михайло, якби не війна. Наш молодий Герой покинув навчання, дім й коханих, щоб рятувати Батьківщини. Але по собі лишив світлий слід і шану до високого мистецтва рідної землі, – зазначає кураторка виставки Людмила Рожко-Павленко.

Виставка доступна до перегляду до 14 жовтня.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook