Новини
Культура

Хмельницький обласний художній музей отримав міжнародну відзнаку

Премію «Жива» (Živa Award) у музейній царині заслужено називають «музейним Оскаром», оскільки вона присуджується кращим музейним установам зі слов’янських країн.

Цьогорічна премія стала дійсно знаковою. Адже вперше до змагання музеїв не була допущена росія. Серед українських музеїв свої здобутки представили шість інституцій: Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка, Дніпропетровський національний музей ім.Дмитра Яворницького, Кмитівський музей образотворчого мистецтва ім. Буханчука, Харківський історичний музей, Музей народної архітектури і побуту у Львові, Одеський художній музей та Хмельницький обласний художній музей.

Варто зазначити, що вперше до складу журі увійшла Україна – в особі директорки Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору» Ольги Гончар.

У 2023 році Форум слов`янських культур за участі музейників відбувався у словацькій Братиславі. Участь у ньому взяли спеціалісти культури з України, Словаччини, Чехії, Польщі, Словенії, Хорватії, Чорногорії, Північної Македонії, Болгарії.

Форум цьогоріч був присвячений створенню нової моделі  співпраці й комунікації задля побудови культурно-інформаційного простору слов’янського світу.

І хоча перемогу здобув Національний музей Лесковац (Сербія), всі українські музеї-учасники отримали особливу відзнаку “Герої культури слов’янської спадщини”.

Хмельницький обласний художній музей  отримав особливу відзнаку “Герої культури слов’янської спадщини” престижної міжнародної музейної премії  ZIVA Award 2023. Презентації та церемонія нагородження відбулися у Братиславі (Словаччина). Спеціальну нагороду наш музей отримав разом з іще шістьма українськими музеями, котрі у надважкий час війни роблять можливе і неможливе для збереження української культурної спадщини, дбають про людей, підтримують та надихають. Музей ХОХМ – це, в першу чергу, люди – надважливі складові єдиного великого організму! Кожен з вас, моя дорога команда, сьогодні Герой! І це спільне досягнення, якому тут, у Братиславському замку, амбасадори і музейники понад десятка країн аплодували стоячи! Дякую кожному! Усім волонтерам і друзям ХОХМ – особлива дяка! – зазначила у вітальному пості директорка ХОХМ Ольга Долінська.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook