Новини
Культура

Науковець з Бахмута прочитає лекцію про художників-сюрреалістів у Хмельницькому

У приміщенні Хмельницького обласного художнього музею відбудеться лекція про витоки та яскравих представників неординарного напряму українського мистецтва – сюрреалізму.

Лекцію про плеяду художників-сюрреалістів Сходу України проведе для всіх тих, хто цікавиться українською культурою і мистецтвом дослідник, науковець та завідувач відділу обліку фондів Бахмутського краєзнавчого музею Ігор Корнацький.

Науковець багато років займається дослідженнями локального мистецтва Бахмута та його зіркових представників. Варто зазначити, що елементи «сюру» мають роботи і широковідомих українських митців, таких як:Емма Андієвська, Михайло Андрієнко, Сергій Братков, Ілля Чічкан та інших.

Як зазначає музейник Корнацький, перша виставка східних художників-сюрреалістів відбулась у Бахмуті у 1989 році і дала початок бурхливому розвитку напряму, який тривав понад 10 років. Також, Ігор Корнацький підкреслює, що дану проблематику у мистецтвознавчому колі досліджувала науковця Євгенія Д’яконова. 

За яких причин від початку 80-х бахмутські художники відмовлялися від академізму й присвячували свої роботи надреальному і чим завершився мистецький пошук наприкінці 90-х – розповість дослідник під час лекції. Зокрема, учасники заходу дізнаються про долю й творчий шлях митця Дмитра Вишедського, як одного із засновників «східного сюру». Саме його роботами проілюстрована стаття.

Після лекції музейники пропонують гостям події долучитися до міні-пленеру по точкам натхненням українських сюрреалістів. Для участі у заході потрібно придбати квиток до музею та мати з собою засоби для творення.

Подія відбудеться у неділю, 22 жовтня з 13.00 у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Довідково: Сюрреалізм (фр. surrealisme — «надреалізм») — напрям у мистецтві XX століття, якому властиві звернення до підсвідомих образів, звільнення від панування раціонального мислення, використання оптичних ілюзій та парадоксальне поєднання форм. Виник після Першої світової війни у Франції в 1920-і роки та активно розвивався до початку Другої світової війни. Серед зіркових представників у образотворчому мистецтві: Сальвадор Далі, Рене Магрітт, Жуан Міро, Поль Дельво, Фріда Кало.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook