Новини
Освіта

Безпеку школярів обговорили на форумі у Хмельницькому

Регіональний освітянський форум відбувся в обласному центрі. На ньому педагоги та представники влади говорили про фізичну, психологічну та інформаційну безпеку учнів. Форум став підсумком циклу тренінгів від Центру інноваційної освіти “Про.Світ”.

На освітянському форумі педагоги та представники влади говорили про фізичну, психологічну та інформаційну безпеку учнів.

До тренінгової групи увійшли представники трьох громад. Це була Хмельницька міська територіальна громада, Старокостянтинівська та Славутська міські територіальні громади. Створення безпечного середовища – це така співпраця, і кожен приносить сюди свій досвід, і з цих багатьох досвідів виростає освітня екосистема в громаді і в країні, – розповіла тренерка проєкту “Про. Спільноти: безпечне та сприятливе середовище для навчання дітей” Наталія Зима.

До проєкту долучились директори шкіл та їхні заступники, практичні психологи, соціальні педагоги, консультанти Центру професійного розвитку, педагогічних працівників та представники батьківської спільноти.

Питання безпеки учнів як ніколи стало актуальним із початком повномасштабної війни.

Через повномасштабне вторгнення наші заклади спочатку не працювали зовсім, ми приймали переселенців у них. Потім ми почали відкривати у черговому режимі дитячі садочки. З 1 вересня 2022 року запрацювали школи. Ми говорили як представники влади про те, щоб забезпечити необхідне фінансування, для того, щоб створити всі передумови безпечного освітнього середовища, – прокоментував заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак.

Ми, як освітяни, повинні бути в ресурсі, щоденно бути цілодобово в ресурсі, для того, щоб могли надавати якісні освітні послуги, якісне спілкування для наших дітей. Тому що ми в умовах війни повинні теж надавати собі саме таку допомогу, для того, щоб наші діти могли від нас черпати оцей ресурс, для того, щоб будувати майбутнє Україну, – додала в.о. директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська.

На підсумковий форум завітали представники Тернопільської, Вінницької та Чернівецької областей, аби перейняти досвід та поділитися власним. Серед них – директорка Заліщицької державної гімназії, що на Тернопільщині. У навчальному закладі, розповідає, працює психологічна служба для школярів.

Разом з класними керівниками, психологами, соціальним педагогом ведеться робота. Пригадую ті відчуття, коли слово «війна» не хотілося говорити вслух, щоб цього діти не чули і не бачили, чи нашої тривоги, чи наших переживань внутрішніх. Мали тримати марку, – розповіла директорка Заліщицької державної гімназії Олександра Войчишин.

Окрім Хмельницького, проєкт реалізують також у Житомирі, Полтаві, Южному на Одещині, Львові та Києві. За словами організаторів, кожна громада переживає досвід війни по-різному. Але разом з тим, усі розуміють, що безпека учнів та педагогів залежить від співпраці батьків, освітян та представників місцевої влади.

Чим ближче громада до зони бойових дій, тим більш актуальною там є фізична безпека. Все те, що стосується більш західних регіонів, які в нашій уяві більш безпечними, тут йдеться більше про інформаційну безпеку і про психологічну. Ми багато говоримо про важливість інтегрувати дітей з постраждалих громад, які зараз тимчасово проживають в наших громадах, про можливість педагогів і психологічних служб в школах надавати психологічну допомогу дітям і матерям з тих сімей, які втратили батьків на війні, – прокоментував менеджер проєктів ГО “Центр інноваційної освіти “Про.Світ” Станіслав Клосовський.

Здобутими під час проєкту знаннями освітяни вже діляться у своїх громадах.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook