Новини
Інфраструктура

Комунальники у Кам’янці прокоментували історію із затопленням під’їзду у багатоповерхівці

Ситуацію, що сталася днями у Кам’янці-Подільському в житловому будинку за адресою Хмельницьке шосе, 17, коли вода з батареї в одній з квартир дев’ятиповерхівки залила під’їзд, прокоментував очільник комунального підприємства “Міськтепловодоенергія”.

Нагадаємо, у соцмережах кам’янчанка поширила відео, в якому видно, як потоки води ллються сходами у під’їзді. Жінка звинуватила у тому, що сталося, комунальників, мовляв, ті “в авральному порядку, безконтрольно, почали заповнювати систему опалення будинку“. Також дорікнула владі тим, що напередодні опалювального сезону в комунальному підприємстві бракує працівників, і “комунальна сфера “успішно” загинається“, тоді як “виконком скоро лусне”.

У КП “Міськтепловодоенергія” відреагували та розказали, як вони бачать цю ситуацію.

Минулого тижня соціальними мережами «рознесли» відео із затопленням, що трапилося в житловому будинку на Хмельницькому шосе, 17. В одній з квартир цієї дев’ятиповерхівки стався прорив на підводці батареї. Ну а декотрі «диванні коментатори», що вважають себе спеціалістами у всіх сферах комунального господарства, не забарились звинуватити в тому виключно працівників ДП «Тепловода». Мовляв, «подали тепло в суху систему», «не проконтролювали», «не попередили», «залишили все без нагляду», ну і взагалі «ще такого не було»… Тому розкажемо про цю ситуацію мовою фактів.

Того дня, 18 жовтня, об 11.34 год. до аварійно-диспетчерської служби підприємства надійшла заявка про порив мереж опалення в одній з квартир. Сталося все біля з’єднання трубопроводів внутрішньоквартирної системи теплопостачання із приладом опалення в квартирі. Точкою приєднання внутрішньобудинкової системи теплопостачання до житлового приміщення є відгалуження від стояків у межах приміщення. Відповідно, пошкодження сталося на межі відповідальності власників квартири, що чітко видно й на фото. Адже причиною аварії була різьба, що прогнила на з’єднанні верхньої підводки до чавунного приладу опалення.

Також у комунальників зазначають, що мережі у квартирі, де стався прорив, не лише перебували в аварійному стані, про що свідчить іржа на приладі опалення, але й зазнали самовільної реконструкції. Власники квартири втрутилися в роботу внутрішньобудинкових мереж і прибрали перемичку, що слугує для рівномірного розподілу теплоносія в системі. Такі зміни в роботі мереж спричиняють подвійне на них навантаження і, як наслідок, стають причиною аварійних ситуацій”.

Повідомлення про заповнення та випробування мереж з 15 вересня, були заздалегідь розміщені на сайті підприємства, соціальних мережах та місцях для оголошень кожного під’їзду. Так само завчасно КП «Міськтепловоденергія» попередило споживачів і про початок опалювального сезону та поступовий запуск теплоносія до помешкань кам’янчан. Натомість все-одно чуємо «нас не попередили», «залишили все без нагляду», – наголошують у комунальників.

Власників квартири попередили про необхідність термінового відновлення приладу опалення та його підключення до мережі.

А решті споживачів нагадуємо ретельно слідкувати за санітарним і технічним станом приладів опалення та мереж у своїй квартирі, – підсумували у комунальному підприємстві.

Допис на сторінці комунального підприємства прокоментували кам’янчани

Прошу читачів звернути увагу, на перше фото. Тиск був таким, що від удару розбило стінку ніші, в якій розміщено радіатор.

Чи знайомі Ви з Правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду? Якщо так, то будь ласка, надайте інформацію, чому перед подачею теплоносія, попередньо систему опалення не було заповнено і що відбувається, якщо в системі протягом тривалого часу відсутня вода? Крім того, повідомте, чи проводились гідравлічні випробування і коли саме? Відповідно до вищезгаданих Правил, система опалення повинна була бути заповнена до 15 вересня, а не з 15 вересня! І жодного графіка щодо початку і тривалості пробного запуску, який ваша організація зобов’язана була довести до споживачів за 3 дні і, відповідно провести, не було.

Якби в системі була вода, якби було проведено пробний запуск і гідравлічні випробування, як то вимагають Правила, то таких наслідків би не було. Запуск теплоносія до системи має здійснюватись до кожного будинку через певний проміжок часу. В нашому випадку, за 20 хвилин було запущено 4 будинки. Зате, сьогодні спробували запустити систему і….дудки! Тиску немає! Постає питання: для чого потрібно було так поспішати, якщо прогноз на наступні дні був – значне підвищення температури!?

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook