Новини
Культура

У Хмельницькому розпочався літературно-перекладацький фестиваль “Translatorium”

Літературно-перекладацький фестиваль “Translatorium” стартував у Хмельницькому. Він триватиме упродовж двох днів. Протягом цього часу на кількох локаціях відбудуться творчі зустрічі, воркшопи, презентації виставок. Цьогорічна тема фестивалю – “Через мовчання – до розмови”.

Учасники намагатимуться осмислити та висловити пережитий досвід російсько-української війни.

Цього року ми, як не дивно, говоримо про мовчання. Це трохи звучить як оксиморон. Досвіди насправді у нас дуже різні. І чим далі, тим більше ця якась прірва в розмові між українцями збільшується. Нам би хотілося, щоб фестиваль був таким майданчиком проговорення наших таких різних, але зрештою таких спільних досвідів, – розповідає співзасновниця та директорка літературно-перекладацького фестивалю “Translatorium” Таня Родіонова.

Фестиваль відбувається вже вшосте. Минулого року через повномасштабне вторгнення проведення “Транслаторіуму” відтермінували.

Війна почалася з того, що ворог воював проти нашої мови, проти нашої культури, а потім заїхали танки. Тому нам важливо популяризувати своє за кордоном. І так само мати можливість кращі зразки світової літератури читати українською. Поруч з розважальними заходами літературно-перекладацький фестиваль “Translatorium” є елітарним, а культурні заходи є одним з маркерів, які говорять про те, що життя в місті продовжується, не дивлячись на ситуацію з війною, – каже начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков.

Протягом двох днів фестивалю відбудуться творчі зустрічі, воркшопи, презентації виставок. Теми деяких заходів виходитимуть за межі літератури та перекладу. До прикладу, поет Лесик Панасюк презентує виставку скляний дім, яка балансує між поезією та візуальним мистецтвом.

Це поезія, де поети використовують якісь візуальні образи, щоб передати якісь свої меседжі не тільки текстом, – розповідає поет і перекладач Лесик Панасюк.

Відбуватимуться події у кількох центральних локаціях міста. Основна із них – мистецький простір “Кут”.

Програму фестивалю можна переглянути тут, або отримати паперову програму на локаціях.

А ще учасників закликають під час фестивалю долучатись до збору коштів для військовослужбовців.

Дивіться у сюжеті МТРК “Місто”

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook