Новини
Здоров’я

Друга трансплантація серця відбулась у Хмельницькому

У Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі відбулась історична подія – успішна друга трансплантація серця. Цю операцію зробили 39-річному пацієнту з Львівщини. Донором став хмельничанин, якому діагностували смерть мозку.

25 жовтня у КНП «Хмельницька обласна лікарня» пацієнту було діагностовано смерть мозку. Дружина загиблого дала дозвіл на вилучення органів. Цей вчинок врятував чотири життя.

Після внесення даних чоловіка до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин, відбулося автоматичне співставлення пари «донор-реципієнт».

Відтак, шанс на нове серце отримав 39-річний мешканець Львівської області з дилятаційною кардіоміопатією, пацієнт Лікарні Святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова. Він чекав на пересадку органу близько року.

Як і завжди в таких випадках – відлік пішов на години – на перше місце вийшли питання координації і логістики. Провівши оперативні перемовини з львівськими колегами, було вирішено проводити трансплантацію серця на базі відділення кардіохірургії КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр».

І поки в обласній лікарні здійснювали вилучення донорських органів, наші колеги готували операційну, львів’яни – транспортували свого пацієнта у Хмельницький, – розповідають у кардіоцентрі.

Для транспортування реципієнта використали реанімобіль, оскільки серце – орган, який під спеціальними апаратами без крові витримує лише три години.

До операції було залучено близько 20 людей медичного персоналу.

Близько семи годин оперувала бригада Першого медичного об’єднання Львова: кардіохірурги Роман Домашич, Віктор Тинюк та Андрій Іванюк, анестезіолог Юрій Якимович, перфузіолог Іван Міськів, медичні сестри Юлія Бберчун, Юлія Василина, Лілія Кузьмак та Наталя Верещук, інтерн Ілля Братунець.

Безпосередню участь у трансплантації взяв кардіохірург, директор КНП «ХОССЦ» Андрій КЛАНЦА.

Посильно допомагали та переймали досвід наші фахівці: серцево-судинні хірурги Богдан Смолій та Ангеліна Гаврілова, анестезіологи Юрій Гордєєв та Руслана Григорук, перфузіолог Ольга Терехівська, медичні сестри Тетяна Хмель та Юлія Шинкарук.

Трансплантація пройшла успішно. Після проведення заходів інтенсивної терапії та стабілізації стану, пацієнта було доправлено у львівську лікарню на реабілітацію.

Все відбувалось як за нотами. Клавіша за клавішою – натискалося все правильно. І, відповідно, ця музика все ж таки була мелодією, а не набором звуків. Тому вдалося технічно гарно провести втручання, трансплантацію, Пацієнт через 2 години після трансплантації уже був в свідомості. І через 12 годин вже ходив, – розповів лікар-кардіохірург Андрій Кланца.

Дивіться у сюжеті Телеканалу Перший Подільський

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook