Новини
Інфраструктура

Майже 230 мільйонів гривень виділили на підтримку ЗСУ у Хмельницькому

На черговій 35-й сесії Хмельницької міської ради Рішення депутати ухвалили рішення про внесення змін до бюджету. Ще майже 230 мільйонів гривень виділили на підтримку ЗСУ в Хмельницькому. Близько 4 мільйонів гривень передбачили на ремонти укриттів в освітніх та медичних закладах. Також на сесії затвердили Схему теплопостачання Хмельницького на 10 років. Рішенням депутатів в місті відвели земельну ділянку під Парк Героїв.

За словами міського голови Олександра Симчишина, 150 млн грн буде передано Міністерству оборони через військові облігації та 80 млн грн – військовим частинам. За них будуть куплені важливі для знищення ворога речі.

Додали також кошти на БПЛА різних модифікацій. За останні 2 місяці тільки на дрони і квадрокоптери виділили загалом 50,5 млн грн. До кінця року ще планують придбати понад 1600 FPV-дронів та 150-155 БПЛА.

З листопада Верховна Рада забрала військовий ПДФО у місцевих громад. Саме ці надходження у Хмельницькому спрямовували на забезпечення військових частин та закупівлю дронів.

Це унеможливить нашу допомогу для військових. Ми не зможемо насправді допомагати в тому розмірі, в якому ми допомагали в 2023 році. У 2023 році всі види допомоги – це 1 мільярд 230 мільйонів гривень. От всю цю допомогу в нас забирають. Ну і звичайно, що ми будемо допомагати, програми діючі, вони всі будуть працювати, але треба розуміти, що розмір їх буде набагато менший, – коментує ці зміни мер Хмельницького.

Також рішенням сесії майже 4 млн грн передбачили на ремонти укриттів у закладах освіти, медицини тощо.

4,5 млн грн піде на матеріальну допомогу для поранених, родинам загиблих, домогосподарствам, що постраждали від терористичних атак. Загальна сума на цей рік – 21 млн грн.

Понад 9 млн грн передбачили для Хмельницької міської лікарні на придбання приміщення колишнього табору в Головчинцях, де ми відкриємо Центр психічного здоров’я і реабілітації для наших військових.

4,5 млн грн піде на придбання медичного обладнання для лікування поранених військових.

На 6 млн грн поповнили матеріальний резерв, що дасть нам змогу оперативно ліквідовувати наслідки терористичних атак.

Ухвалили статут міської територіальної громади. Він передбачає максимальну залученість мешканців до місцевого самоврядування.

Депутати також затвердили нову схему теплопостачання на 10 років, що дасть можливість удосконалити цю послугу. Документ дороговартісний, але ми його отримали безкоштовно, завдяки виграному гранту від USAID.

Це оптимізація системи, покращення стану системи центрального теплопостачання і зменшення споживання викупного палива, в першу чергу – природного газу. Мета ставиться не менше ніж на 50 відсотків до 2032 року ми очікуємо покращення якості послуги як гарячого водопостачання, так і якості теплоносія, якості забезпечення комфортних умов перебування мешканців, – розповідає завідувач відділу енергоменеджменту Дмитро Леськів.

Ухвалили програму підтримки ОСББ до 2026 року. Вона дозволяє мешканцям громади оновлювати багатоповерхівки за програмою “Енергодім”. З липня для нових учасників з бюджету компенсуватимуть 20 відсотків від вартості проєкту на матеріали.

Хмельницький долучився до європейської ініціативи Угода мерів «Схід», котра передбачає заходи протидії кліматичним змінам до 2050 року.

В обласному центрі буде закладено Парк Героїв. Ініціативу рідних полеглих захисників підтримали депутати. Відвели земельну ділянку від вулиці Свободи до Старокостянтинівського шосе вздовж берегів річки Південний Буг під парк площею понад 23 га. До неї додаємо вже раніше відведену ділянку.

Також затвердили відведення ділянки під сквер по вулиці Болбочана у Дубово та ділянку під будівництво укриття.

54 домогосподарства, що постраждали від терористичної атаки, отримають матеріальну допомогу. А 19 родин, члени яких пропали безвісти чи у полоні, отримають по 50 тис. грн.

Ще кілька рішень пов’язані з гуманітарною допомогою: передали човни для Херсонського, будматеріали для Славутської громади, що постраждала від терористичної атаки. На 17,5 млн грн передали обладнання для різних військових частин.

Також під час сесії депутати підтримали рішення про переїзд хмельницького ведмедя Балу в реабілітаційний центр “Синевир”. Це буде здійснено в листопаді цього року або в березні наступного після консультації з зоологом.

Дивіться у сюжеті МТРК “Місто”

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook