Новини
Бізнес

Експорт харчових відходів з Хмельниччини зріс утричі

Експорт товарів з Поділля за три квартали становив 568,3 мільйона доларів, що на 6,3% більше, ніж за січень-вересень минулого року. Натомість імпорт зменшився на 5,1% до 490,5 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 77,8 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,16 (у торішньому січні-вересні – 1,03).

Понад третину експорту Хмельниччини – 37,3% від загального обсягу – становили продукти рослинного походження. Їх вивезено на 212 мільйонів. Щоправда, це на 15,1% менше, ніж за три квартали торік. Агресія та перекриття портів на початку війни й досі даються взнаки. Так, експорт зернових культур становив 147,7 мільйона, що на 19,5% менше, ніж за відповідний період минулоріч.

Але маємо і зростання за окремими групами товарів. До прикладу, алкогольних і безалкогольних напоїв та оцту ми експортували на 23,2 мільйона, що на третину більше, ніж у торішньому січні-вересні. Цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 25,2 мільйона, що вп’ятеро більше в порівнянні з торішніми трьома кварталами.

Зростання в товарній групі “залишки і відходи харчової промисловості” становило понад три рази. Продукції експортовано на 23 мільйони.

На жаль, під час війни статистичні дані щодо країн-партнерів у експорті не оприлюднюються (до речі, взагалі вся статистична інформація в нинішній скрутний час обмежена), тому проаналізувати, хто захопився подільськими відходами, не можна.

Також значущою статтею подільських товарів, що закуповували закордонні партнери, окрім продовольства, цьогоріч також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 44,3 мільйона, що на 15,9% менше, ніж торік за відповідний період. Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, експорт засобів наземного транспорту, крім залізничного, зріс у 1,5 раза до 8,8 мільйона.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook