Новини
Здоров’я

630 тисяч електронних рецептів на «Доступні ліки» виписали на Хмельниччині

На Хмельниччину прибула команда НСЗУ, аби обговорити можливості та важливість програми реімбурсації «Доступні ліки». В рамках візиту голова Національної служби здоров’я України Наталя Гусак зустрілася з представниками регіональних медіа на прес сніданку.

У поточному році мешканцям Хмельницької області виписали понад 630 тисяч електронних рецептів на «Доступні ліки». Національна служба здоров’я України вже сплатила за них 75,5 мільйонів гривень. Станом на середину листопада у Хмельницькій області 722 аптеки є учасницями програми.

Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, знав про таку можливість та міг отримати ліки недалеко від дому. З початку 2023 року мешканцями Хмельниччини погашено 526 тисяч е-рецептів із 630 тисяч виписаних, тобто 83,4%, – зазначила Голова НСЗУ.

Також Наталія Гусак наголосила, що задля розширення доступності програми реімбурсації «Доступні ліки» для пацієнтів необхідна тісна взаємодія Національної служби здоров’я України з місцевою владою. Зокрема, це аналіз наявної на місцях аптечної мережі у співвідношенні з кількістю жителів громад, стимулювання аптек доєднуватися до програми, розв’язання проблем транспортного сполучення з населеними пунктами, де є аптеки з «Доступними ліками». Також необхідно покращувати інформування пацієнтів про можливості й переваги програми «Доступні ліки».

Попри воєнний стан, програма реімбурсації продовжує розширюватись. Загалом у переліку наразі понад 500 найменувань препаратів. Ми готові забезпечити потреби всіх українців, яким необхідні ліки, – сказала посадовиця.

Своєю чергою, перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін зазначив, що одним із актуальних питань залишається отримання кожним громадянином доступних та якісних медичних послуг. Він відмітив, що попри реалії сьогодення в багатьох галузях впроваджуються реформи і особливе місце в реформуванні країни мають зміни в галузі охорони здоров’я.

Завдяки реформі в області впорядкована мережа закладів охорони здоров’я, змінена система управління медичними закладами, система фінансування. Національна служба здоров’я України стала надійним партнером у наданні медичних послуг населенню, – додав він.

В продовження візиту відбулася зустріч з головами територіальних громад за участі заступника начальника ОВА Володимира Юр’єва. Посадовець зазначив, що сьогодні для голів громад є можливість обговорити існуючі проблеми з представниками НСЗУ, аби підтримати ефективність діяльності комунальних закладів. Під час спілкування учасники наголосили на важливості інформування засновників та керівників ЗОЗ, лікарів та пацієнтів щодо користування програмою «Доступні ліки».

Крім того, окремо відбулася нарада з пацієнтськими та громадськими організаціями, на яких обговорили шляхи захисту прав пацієнтів, якщо їх право на користування програмою «Доступні ліки» порушується.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОВА


PR
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook