Новини
Суспільство

400 окопних свічок для ЗСУ може виготовити за ніч хмельничанка

Лише за останні місяці хмельничанка Оксана Осядла виготовила понад 3 тисячі окопних свічок для військових. Загалом за останній рік жінка їх зробила та передала на фронт понад 10 тисяч. Виготовити свічку не складно – потрібні картон, бляшанка та віск. З цим допомагають небайдужі люди та волонтери. Основна мета такої роботи – допомога захисникам, які боронять Україну.

Цього року Оксана планує перевершити минулорічні показники. І поки в неї все вдається. За одну ніч жінка може виготовити понад чотири сотні заготовок.

В цьому році похолодало, хоч і осінь була тепла. Ми передали на фронт 3 146 свічок. Оці всі, що у мене за спиною, вже готові, сьогодні ми відправляємо сім посилок військовим, – розповіла хмельничанка журналістам каналу Перший Подільський.

Щоб зробити свічку, спочатку жінка нарізає картон, формує з нього основу і заливає парафіном та воском. Основні інгредієнти отримує від небайдужих людей, парафін купує за донати та допомогу волонтерських організацій.

Цього року техніка виготовлення свічки трохи змінилася.

Цього року гніт у свічках ми робимо хрестоподібний. Так, по-перше, йде менше картону, по-друге, вона не так коптить. Першу партію залили, передали хлопцям. Телефонували нам, скинули відео, дякували. Сказали, що реально круто, практично немає кіптяви взагалі, – ділиться досвідом Оксана.

Після заливки форми свічка має постояти декілька годин, щоб добре застигнути. Вже готові бляшанки разом з оберегами та смаколиками Оксана пакує і передає військовим:

Наші хлопці чекають від нас як тепла, так і допомоги, як правильно сказати, і дрони чекають, і свічку чекають, сітку, шкарпетки – це все вони чекають від нас. І вони телефонують і щиро дякують за те, що ми є, волонтери, які їм допомагають. Кажуть: “Ми без вас не переможемо”.

Основна частина виготовлення свічки проходить на вулиці. Але навіть коли немає сил, холодно та сніжно, волонтерка продовжує роботу. Адже знає, що захисникам потрібні тепло і підтримка.

До слова, щоп’ятниці у Хмельницькому можна долучитися до виготовлення окопних свічок в офісі “Розумне довкілля” за адресою: ТЦ “Монблан”, вул. Бандери, 2/1а, 3 поверх, офіс №323.

Матеріали є, але якщо маєте, можете захопити металеві бляшанки (чисті та сухі, розмір як з-під кукурудзи), гофрований картон та ножиці, – зазначають в Офісі “Розумне довкілля. Хмельницький”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook