Новини
Екологія

На Хмельниччині стартувала заборона на вилов раків

Протягом двох місяців любителі однієї з традиційних закусок під пиво мали можливість безборонно виловлювати у водоймах Хмельниччини раків після скасування чергової заборони, яка тривала з 15 серпня по 30 вересня. Наразі на раків у річках області знову не можна полювати, оскільки сьогодні, 1 грудня, розпочинається весняно-літня нерестова заборона на їх вилов.

Річкові раки живуть від 15 до 20 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 особин. Самка виношує ікру під черевцем близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у кінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.

Самець рака харчується 1-2 рази на день, а самка – раз у три дні, але при цьому в обсягах з’їдає більшу кількість їжі, ніж самець. 90% раціону членистоногих – це рослинна їжа і тільки 10% становить тваринна білкова їжа.

Раків називають «санітарами водойм», адже вони дуже чутливі до забруднення води, тому місця, де вони водяться, говорять про екологічну чистоту цих водойм.

З метою збереження та охорони раків у період їх спарювання та виношування ікри, Держрибагентством щороку встановлюється заборона на вилов цих річкових мешканців, повідомили у Хмельницькому рибоохоронному патрулі.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook