Новини
Культура

У музеї Кам’янця знаходиться понад 2 сотні антимінсів

У фонді Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, що на Хмельниччині, зберігається понад 200 антимінсів. Найдавніший — датований 1672 роком.

Про це розповіла головна зберігачка фондів Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Інна Швець, пише Суспільне Хмельницький.

Антимінс походить з грецької мови і дослівно означає “те, що замість престолу”. Це прямокутник шовкової тканини, у кутку якої зашиті мощі святих. Середній розмір матеріалу – 30 сантиметрів у довжину і 20 – у ширину. На полотні нанесено літографічне зображення церковної сцени.

Антимінси почав збирати засновник Кам’янець-Подільського музею Юхим Сіцінський після його відкриття у 1890 році. Найдавніший експонат колекції датований 1672 року. На ньому зображено сцену покладання Ісуса Христа до гробу.

Антимінс створено у період, коли на Поділлі правили турки з 1672 по 1699 роки. Він був освячений у Константинополі. Напис на ньому є підтвердженням, що його використовували під час турецького правління, — пояснює Інна Швець.

Хустини із зашитими мощами святих почали створювати тоді, коли з’являлась необхідність правити Літургію за межами храму.

Антимінси виконують функцію виносної церкви. Їх можна було брати з собою на поле бою. У таких умовах відбувалося священне дійство, проводили молебень, — розповідає зберігачка фондів.

Інна Швець каже, останнє надходження антимінсів до фонду Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника було здійснене у 60 роках 20 століття, коли закривали церкви.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook