Новини
Культура

Переможців конкурсу «Подільська палітра» у Хмельницькому нагороджували в укритті (ФОТО)

Церемонія нагородження переможців обласного мистецького конкурсу імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра» відбувається у Хмельницькому 23 роки поспіль. Днями переможців конкурсу нагородили у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Цього року віншування лауреатів та лауреаток співпало з оголошенням повітряної тривоги, тож церемонію перенесено до музейного укриття. Щорічно подія відбувається разом з представленням робіт учасників-призерів.

Нагадаємо, премія була заснована далекого 2000 року науковцями ХОХМ та головним редактором газети «Проскурів» Богданом Теленьком, з метою вшанування пам’яті подільської художниці, викладачки Людмили Мазур. З 2016 року артзмагання отримало назву  мистецького конкурсу імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра». Але протягом усіх років свого існування конкурс мав на мені представити громаді талановитих в образотворчому мистецтві дітей та молодь Хмельниччини.

Цей конкурс не випадкового прославляє саме молоде товариство, адже мої батьки не тільки були митцями, а й присвятили роки життя викладанню. Вони були впевнені, що дітки народжуються з талантом до мистецтва, адже перш ніж навчитися говорити, малеча вже вправно тримає олівець і створює свої перші роботи. Варто подякувати всім долученим до цього торжества арту людям. Знаємо, майбутнє українського мистецтва – в талановитих руках цих дітей, – зазначила художниця, мистецтвознавиця та членкиня журі конкурсу Оксана Мазур.

Відбір робіт до участі у конкурсі відбувається у листопаді у два тури. Перший тур для конкурсантів у трьох вікових категоріях: 6-9, 10-12 та 13-16 років. По цих категоріях визначаються по три переможці. Цьогоріч лауреатами та лауреатками першого туру стали:

  • І категорія: Єлизавета Коваль, Ангеліна Терехова та Ангеліна Тачанська.
  • ІІ категорія: Артем Базилик, Мар’яна Панчук та Софія Шевчук.
  • ІІІ категорія: Владислава Краснокутська, Олександра Бондар та Анастасія Руда.

Цікаво, що у 2023 році до участі в артзмаганні надіслали 294 роботи з 23 навчально-виховних закладів, художніх та мистецьких шкіл.

У другому турі «Подільської палітри» перемогу здобула талановита молодь віком від 17 до 25 років. Зазвичай нагороду присуджуються у чотирьох номінаціях: живопис, графіка, декоративно-прикладне мистецтво та скульптура. Свої роботи молодь представила у всіх номінаціях, крім скульптури. Тетяна Гарліцька, Дмитро Мотрій та Анастасія Гевко – гідно представили товариство молодих митців Поділля.

Дипломами та мистецькими подарунками від Хмельницької обласної ради нагородила лауреатів та лауреаток депутатка обласної ради, членкиня журі конкурсу Тетяна Зеленко.

Варто зазначити, що нагородження, попри всі несприятливі умови, проходить у кращому художньому музеї нашої області. Хочу підкреслити надзвичайно високий рівень наших талантів. Вірю, що згодом ваші роботи займуть чільні місця у музейних колекціях, – зазначила пані Зеленко.   

Вже другий рік поспіль спеціальними відзнаками та пам’ятними подарунками  нагороджує таланти краю благодійна організація «Фонд родини Кольгофер». Їх цього року отримали дванадцять учасників конкурсу: Альона Мазій, Анна Козуб, Яна Гнатюк, Вікторія Кормачова, Анна Тарасюк, Єлизавета Мазурук, Мар’яна Вихованець,Софія Кондратюк, Юлія Мельниченко,  Надія Петрик, Богдана Басараба, Анастасія Нараєвська.

Мистецьку атмосферу, попри тривогу й сирість підвальних приміщень укриття, створювали учасниці етноколективу «Ладовиці» та таланти Хмельницької школи мистецтв “Заріччя”: Софія Ляхова (бандура), Марк Водзінський (гітара).

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook