Новини
Офіційно

Лідери словацьких та угорських громад України просять підтримати переговори про вступ в ЄС

Лідери угорських громад Закарпаття звернулися до голови Європейської ради Шарля Мішеля та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з проханням підтримати початок переговорів про вступ України в ЄС. З аналогічним проханням звернулися до голови Європейської ради Шарля Мішеля та прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо представники словацької національної спільноти Закарпаття.

За інформацією Закарпатської ОВА, у зверненні представники словацької національної спільноти просять підтримати рішення щодо відкриття переговорів про членство України в ЄС під час засідання Євроради, яке відбудеться 14-15 грудня 2023 року. Також українські словаки наполегливо закликають усіх лідерів держав-членів Європейського Союзу продовжувати підтримувати Україну на шляху євроінтеграції.

Звернення опублікувало керівництво громадських організацій «Закарпатське обласне культурно-просвітнє товариство словацьких жінок „Довіра“», «Товариство словацької інтелігенції Закарпаття», «Товариство словацьких митців Закарпаття» та «Культурно-освітня організація “Матіца Словенська” в Україні».

Текст звернення, а також фотокопія листа лідерів угорських громад Закарпаття є у розпорядженні “Європейської правди“.

Ми, представники угорської національної спільноти Закарпаття, звертаємося до Вас з великою надією та проханням щодо підтримки рішення щодо відкриття переговорів про членство України в Європейському Союзі, запланованого на 14-15 грудня 2023 року, – йдеться у документі.

Лідери угорських громад наголошують, що Україна за останній рік продемонструвала значний прогрес у виконанні рекомендацій Європейської комісії щодо забезпечення прав національних меншин.

Новий законопроєкт, прийнятий українським парламентом, суттєво відображає інтереси національних меншин і користується нашою повною підтримкою, – заявили вони.

Ми наполегливо закликаємо всіх лідерів держав-членів ЄС продовжувати підтримувати Україну на шляху євроінтеграції. Цей поступ у забезпеченні демократії та прав національних меншин є невід’ємною частиною Копенгагенських критеріїв членства, і ми віримо, що Україна заслуговує на підтримку її зусиль у цьому напрямку, – наголошують лідери угорських громад.

Звернення підписали голова Берегівської міської територіальної громади Золтан Бабяк, голова Берегівської районної ради Карло Резеш, голова Демократичної спілки угорців України (УМДС) Ласло Зубанич, голова “Фундація україно-угорського регіонального розвитку молоді” Йосип Резеш, депутатка Закарпатської обласної ради Юдіта Петеї. Це лідери всіх ключових об’єднань угорців, крім КМКС (Товариство угорської культури Закарпаття).

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook