Новини
Інфраструктура

Апеляційний суд скасував рішення хмельницького адмінсуду щодо будівлі колишнього музичного училища у Хмельницькому

Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігії Хмельницької ОДА в апеляційному суді скасував рішення хмельницького адмінсуду, яке стосується будівлі колишнього музичного училища в обласному центрі.

Про це пише ІНФОЗЯБРА.

Колишню будівлю музучилища, розташовану по вул. Проскурівська, 79 готують під знесення: така інформація днями з’явилась у пресі й викликала бурхливу реакцію серед хмельничан. За рішенням суду, Департамент інформаційної діяльності ОДА повинен вилучити «Будинок, де розміщувався штаб 1-ого кінного корпусу Червоного козацтва», побудованого у 1937 році (йдеться про будівлю 1417,7 «квадратів», де було хмельницьке музучилище ім. Заремби) з переліку пам’яток місцевого значення, задовольнивши позов позивача. Останнім виступила фірма «Проскурівінвест» хмельничанина Олександра Чернова, яка є власником будівлі з 2021 року й дотепер. Позивач стверджував, що будівля є аварійною, реконструкція не можлива, відтак її варто знести. Свої доводи власник підкріпив листом від міського управління архітектури, де зазначено, що приміщення не є твором відомих архітекторів і не має «ансамблю аналогічних будівель». Управління культури і туризму зі свого боку додало: відсутні дані про історичну чи архітектурну цінність будівлі. Позивач зізнався, що не виготовляв охоронний договір на пам’ятку згідно з обов’язком утримувати споруду у належному стані, оскільки такий статус будівлі має бути скасовано.

Однак апеляційний суд звернув увагу на те, що у листопаді 2021 року ТОВ «Проскурівінвест» на аукціоні викупило будівлю колишнього музичного училища, заплативши 25,6 млн грн, будучи при цьому поінформованим про пам’яткоохоронний статус цієї споруди. Про це заявив у суді представник департаменту ОДА. Адже до моменту приватизації будівля на вул. Проскурівська, 79 у Хмельницькому мала два статуси: пам’ятки історії місцевого значення (рішення виконавчого комітету Хмельницької обласної ради від 19.01.1983 №31) і щойно виявленим об’єктом культурної спадщини за видом «архітектура» (наказ управління культури, туризму і курортів Хмельницької облдержадміністрації від 15.09.2010 №242). Апеляція вважає, що спірний наказ управління культури, туризму і курортів ОДА від 15 вересня 2010 року №242, відповідає чинному законодавству, що діяло на момент його видачі.

Судом першої інстанції не було взято до уваги, що «Будівля» по вул. Проскурівська, 79 є щойно виявленим об’єктом культурної спадщини, оскільки збереглася в автентичному стані і характеризується відзнаками певної культури, епохи, певних стилів, традицій, будівельних технологій, – сказано у постанові апеляційного адмінсуду від 5 грудня 2023 року.

Рішення апеляції набирало законної сили з дати її прийняття та оскарженню не підлягає.

За даними Youcontrol, ТОВ «Проскурівінвест» зареєстровано 15 листопада 2021 року, тобто за три дні до завершення прийому заявок на аукціон із викупу будівлі колишнього хмельницького музичного училища. Директором та власником записано хмельничанина Олександра Чернова. Цей же добродій є співзасновником та директором ПП «Штука-XXI століття» (спеціалізується на діяльності посередників у торгівлі товарами широкого асортименту), власником і директором «Велавто Інвест» (надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна), керівником та власником ПП «Уба» (оптова торгівля парфумними та косметичними товарами), співзасновником громадської організації «Товариство індивідуальних забудовників Дністровська лагуна», власником та директором фермерського господарства «Яна».

Зауважимо, що будівля по Проскурівській, 79 має два окремі статуси, адже її частини були зведені у різні роки. Хмельницьке музичне училище перебувало в цьому приміщенні до 2017 року.

У 2019 році обласна рада передала споруду на баланс обласного краєзнавчого музею. Будівля потребувала серйозної реставрації, однак її вартість виявилась непосильною для бюджету.

Наприкінці 2021 року за результатами аукціону власником споруди стало ТОВ «Проскурівінвест».

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook