Новини
Бізнес

Як власноруч під’єднати стабілізатор напруги для будинку?

Нормальний діапазон коливання напруги складає +\- 10% від стандартних 220 вольт. Однак через різні причини (зношеність ліній електропередач, підвищене навантаження на мережу, погодні умови тощо) цей показник може виходити за нормовані параметри. Стрибки напруги призводять до некоректної роботи техніки, її пошкодження.

Щоб уникнути цих неприємностей, слід купити стабілізатор напруги. Цей прилад “вирівнює” показники до необхідних 220 В або 380 В, в залежності від кількості фаз. Однак його треба ще правильно встановити. Можна викликати спеціаліста або зробити це самостійно. 

Захист окремого пристрою

Стабілізатор можна встановити на всю мережу в будинку або лише на необхідні пристрої. Якщо треба захистити від коливань напруги лише кілька приладів, то достатньо придбати переносну модель.

Перед покупкою важливо розрахувати необхідну потужність. Визначте які саме пристрої ви плануєте під’єднати. Показник потужності стабілізатора має перевищувати суму потужностей цих девайсів.

Користуватися портативними моделями просто. Ви вмикаєте його в розетку поруч з пристроями, які хочете захистити від перепадів. Їхні штепселі вставляєте в гнізда стабілізатора.

Захист всього будинку

Щоб захистити всю електротехніку у квартирі або приватному будинку використовують релейні (трансформаторні) та електронні стабілізатори. Для оптимального функціонування побутових електроприладів важливо правильно вибрати “захисника”. Для цього потрібно розрахувати потужність. Вона повинна бути максимально наближеної до сумарних показників всіх електропристроїв в домі.

Важливо врахувати два аспекти:

  1. Коефіцієнт вмикання — не всі пристрої будуть одночасно функціонувати. Тому використовується коефіцієнт вмикання в діапазоні 0,6-0,8, який враховує активність різних приладів.
  2. Запас на майбутнє — з часом в будинку можуть з’явитись додаткові електричні пристрої або нові та більш потужні на заміну старих. Тому краще вибрати “захисника” із запасом потужності у 20%-30%.

Для встановлення стабілізатора напруги в будинку чи квартирі не потрібно отримувати спеціальних дозволів із ЖЕКу чи аналогічних установ. Обов’язково під’єднувати стабілізатор після лічильника. В іншому випадку можна отримати штраф.

Алгоритм підключення стабілізатора на 3 кВт:

  1. Розмістіть трипозиційний вимикач у розподільчому щитку.
  2. Прокладіть 2 трижильні кабелі (L, N, PE) від щитка до місця установки пристрою. Вони  повинні бути підключені до клем “стаб. – вхід” та “стаб. – вихід” з обох сторін.
  3. Підключіть кабелі відповідно до стандартної схеми.
  4. З’єднайте клеми дифавтомату та трипозиційного вимикача, а також клеми автомата та нульової шини.
  5. Встановіть автомат в щитку та під’єднайте кабелі до стабілізатора.

Завершальний етап — перевірка надійності з’єднань. Якщо все у порядку, закрийте кришку та насолоджуйтесь безпекою ваших приладів.


Реклама
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook