Новини
Кримінал

Суд покарав “смотрящого” і “компанію” з Хмельниччини за ряд злочинів, пов’язаних з наркотиками, фальшивими грошима та бурштином

Чоловіки зі злочинного світу Хмельниччини користувалися фальшивими грошима, займалися вимаганнями, передавали наркотики до виправної колонії. Хмельницький міськрайонний суд розглянув у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження зі звинувачення трьох жителів Хмельницької області у ряді кримінальних злочинів, які вони чинили як за попередньою змовою між собою, так і  кожен окремо.

Так, чоловіки, звинувачені в придбанні, зберіганні та використанні підроблених грошей, вимаганнях, вчинених повторно та за попередньою змовою, незаконному збуті наркотиків до Райківецької випраної колонії. Окрім того в квартирі одного із обвинувачених правоохоронці знайшли та вилучили 20 шматків каміння бурштину незаконного походження.  

Координував їх діяльність 42-річний житель села Буцневе колишнього Деражнянського району. Раніше чоловік був судимий і вже відсидів у в’язниці 12 років за вбивство. Під час тривалого перебування в Дрогобицькій виправній колонії він здобув повагу і авторитет серед засуджених, тому за погодженням із так званими «ворами в законі» отримав статус «смотрящого», а звільнившись із в’язниці у 2016 році, був призначений у злочинному світі «смотрящим» за Деражнянським районом. Тож, у свою чергу, особисто погоджував та визначав раніше судимих осіб відповідальними за певні напрямки злочинної діяльності, координував їх дії, розпоряджався коштами та майном так званого «общака». Серед  схильних до злочинного життя осіб «смотрящий» встановив правила поведінки, які підтримують злодійські традиції та вимагав безумовного їх дотримання, при цьому будь-який спротив негайно подавлявся шляхом фізичного та психологічного насильства.

Всебічно, повно та неупереджено з’ясувавши встановлені під час розгляду кримінального провадження обставини, перевіривши їх доказами, суд поза розумним сумнівом прийшов до висновку про доведеність винуватості всіх обвинувачених у скоєнні інкримінованих їм кримінальних правопорушень.

Дії обвинувачених суд кваліфікував наступним чином:

  • жителя Буцневи – за ч. 2 ст. 199 КК України, як придбання та зберігання з метою збуту підроблених банкнот національної валюти України; за за ч.1 ст. 2551 КК України, як умисне встановлення та поширення в суспільстві злочинного впливу, за ч. 2 ст. 189 КК України, як  вимагання з погрозою насильства над потерпілим, вчинене за попередньою змовою групою осіб;
  • жителя Старокостянтинівщини – за ч. 2 ст. 199 КК, як придбання та зберігання з метою збуту підроблених банкнот національної валюти України та її збут; за ч. 2 ст. 307 КК України, як незаконне придбання, зберігання та збут психотропної речовини у великих розмірах в місце позбавлення волі;
  • жителя Хмельницького – за ч. 2 ст. 189 КК України, як вимагання з погрозою насильства над потерпілим, вчинене за попередньою змовою групою осіб; за ч.1 ст. 199 КК України, як зберігання з метою збуту підроблених банкнот національної валюти України та іноземної валюти, за   ч. 1 ст. 2401 КК України, як незаконне зберігання бурштину, законність походження якого не підтверджено відповідними документами.

При обранні виду та міри покарання кожному обвинуваченому суд також врахував конкретні обставини справи, характер дій обвинувачених, кількість злочинних посягань, ступінь участі у вчиненні кримінальних правопорушень, їх відношення до вчиненого, дані досудової доповіді, стан здоров’я.

За сукупністю кримінальних правопорушень шляхом часткового складання призначених покарань обвинувачені отримали покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років, 7 років і 6 місяців та 4 роки відповідно. Двом обвинуваченим призначено також конфіскацію всього належного майна, за виключенням житла.

На вирок може бути подана апеляційна скарга.

За інформацією пресслужби Хмельницького міськрайонного суду

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook