Новини
Надзвичайні події

У двох районах Хмельниччини ППО полювала на ворожі безпілотники

Ще одна доба на Хмельниччині почалася під звуки повітряної тривоги. Загалом в очікуванні відбою мешканці області провели три години, дослухаючись до звуків за вікнами та читаючи повідомлення моніторингових телеграм-каналів (принаймні ті подоляни, які не сплять, поки триває загроза). Щонайменше раз в області пролунали вибухи – інформацію офіційно підтвердили у владі.

Власне, мешканці Хмельниччини вже, напевне, перестали рахувати, скільки ночей поспіль в області лунає повітряна тривога через загрозу атак ворожих “шахедів”. Тим часом статистика є на сайті “Мапа повітряних тривог“, і вона свідчить про те, що за 21 день грудня повітряні тривоги в області вже оголошувалися 31 раз (в тому числі через зльоти ворожих МіГів та пуски “Кинджалів”). Середня тривалість тривог становила 1 годину 10 хвилин, а сумарно вони тривали 1 день 21 години 42 хвилин. Під час повітряних тривог ЗМІ повідомляли про вибухи на території області (переважно, у Хмельницькому районі) 11 разів. Кількість діб, в які була оголошена хоча б одна тривога – 19. До слова, за 30 днів листопада в області було оголошено 23 тривоги, сумарно вони тривали 2 дні 4 години 8 хвилин. Під час повітряних тривог ЗМІ повідомляли про вибухи 12 разів. Кількість діб, в які була оголошена хоча б одна тривога, – 18.

Така активність оголошення повітряних тривог на Хмельниччині пов’язана з тим, що бодай 1-2 ворожі “мопеди”, запущені переважно з півдня (але іноді і з півночі, і зі сходу) пролетівши низку областей України, таки добираються до Старокостянтинівської громади, аби бути збитими бійцями ППО. У моніторингових каналах ситуацію з атаками на Хмельниччині цієї ночі охарактеризували так:

Попередньо у моніторингових каналах повідомили, що в ніч з 21 на 22 грудня по Україні ворог запустив 7 груп ударних БпЛА:

Пуски виконувались з пускових Курська та Чауди. Частина БпЛА подолала понад 1000 км дистанції від місця пуску до Рівненщини. Під ударом БпЛА перебували Київ, Старокостянтинів, окремі об’єкти Одещини, Миколаївщини та Херсонщини. Атака тривала ~6 годин.

Дісталося цієї ночі столиці. Один з “шахедів” влучив у 26-поверховий будинок у Солом’янському районі, уламки іншого впали на приватний недобудований будинок у Дарницькому районі. Про наслідки атаки на Київ розповів міський голова Віталій Кличко:

Як виглядають постраждалі будинки ззовні та всередині показали у соцмережах:

Щодо Хмельниччини, то тривога, почавшись за кілька хвилин до опівночі, в області тривала 2 години 59 хвилин. За цей час про загрозу “мопедних недобитків” повідомляли у Хмельницькому та Шепетівському районах. Щонайменше раз пролунали вибухи – у Хмельницькому районі. Про це повідомив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін:

Решта інформації про кількість запущених та збитих БпЛА, а також про наслідки буде в офіційних повідомленнях Повітряних сил ЗСУ та влади області.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook