Новини
Інфраструктура

Зимові шини – важливий елемент безпеки на дорозі в холодну пору року

Водій автомобіля повинен знати, як правильно обирати зимові шини для свого транспортного засобу. Це допоможе йому почуватися впевнено на слизькій дорозі. Варто враховувати всі аспекти.

Шини з шипами

Основне питання полягає у виборі між шипованими та фрикційними («липучками») шинами. Важливо розуміти, що ідеальних шин не існує, кожен тип ефективніший тільки в конкретних умовах. Варто визначити, де найчастіше машина буде їздити:

  • зледенілі дороги;
  • засніжені шляхи;
  • шосе, очищені від льоду та снігових заметів. 

В нашій країні дороги майже завжди вкриті слизьким снігом, особливо за межами міст. Знаючи це водії рідше виїжджають на заледенілі траси, працюючи вдома і тут же розважаючись з Ельслот.

Для щільного снігу та крижаного покриття ідеальні шиповані шини. Вони гарантують безпечне та комфортне керування в умовах дуже слизького покриття. Рекомендується купувати вироби із заводським шипуванням. Це мінімізує ризик втрати шипів у результаті некоректної установки.

Для машини, взутої в шиповані шини характерна:

  • Збільшена витрата палива;
  • підвищена шумність; 
  • погіршення керованості на твердому покритті. 

Шини з шипами можуть пошкоджувати дорожнє полотно. У більшості країн Європи «шипування» обмежене або регульоване високими стандартами безпеки доріг.

В умовах надзвичайно слизьких доріг підходять фрикційні шини. Вони дозволяють водію відчувати себе впевнено на різних ділянках дороги. На ринку існує декілька типів фрикційних шин:

  1. Скандинавські. Призначені для суворих зим з великою кількістю опадів і морозами
  2. Середньоєвропейські. Підходять для м’яких малосніжних зим з температурою близькою до нуля

Враховуючи умови нашої держави, обидва типи можуть бути слушними. Та варто враховувати конкретні погодні умови та тип доріг.

Всесезонні шини спеціалісти не рекомендують

Всесезонні шини не є оптимальним варіантом для безпечного водіння взимку. Термін «всесезонка» говорить про компроміс. Проте, по факту, такі шини об’єднують недоліки літніх і зимових покришок. Вже при десяти градусах морозу гумова суміш всесезонної шини втрачає еластичність. Вона стає твердою і слизькою, що може призвести до неконтрольованих і небезпечних ситуацій на дорозі. Зношуються всесезонні шини сильніше, що призводить до збільшення витрат.

На всі колеса чи ведучу пару

Водії моноприводних автомобілів часто бажають встановити зимові шини виключно на ведучу пару коліс з метою економії коштів. Спеціалісти це робити не рекомендують. Різні фрикційні характеристики шин на осях негативно впливають на керованість автомобіля.

Наприклад, машина із заднім приводом, яка має літні шини на передній осі, буде схильна їхати прямо при повороті. Якщо ж «літо» встановлено на задній осі передньопривідного автомобіля, під час гальмування задня частина буде обганяти передню, що призведе до розвороту.

Це велика проблема для старих автомобілів без систем ABS і стабілізації. У таких умовах різниця між літніми та зимовими шинами може призвести до блокування коліс і неконтрольованого ковзання.


Реклама
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook