Новини
Культура

До 100-річчя Сергія Параджанова у Хмельницькому художньому музеї відкрили тематичну експозицію

Експозиція-присвята творчості легендарного режисера, художника, сценариста, представника унікальної хвилі українського поетичного кіно Сергія Параджанова відкрилась напередодні у фойє Хмельницького обласного художнього музею.

«Хай живе Україна! Хай живе український націоналізм у тому сенсі, у якому розумію його я: не можна допустити, щоб настав час, коли не буде слова українського, чи не буде пісні української, чи не буде сонця українського і не буде соняшника українського», – зауважував в останні роки життя Параджанов, а ще щиро обіцяв «мститися» цій  землі своєю любов’ю.

Саме 9 січня цього року митцю мало б виповнитися сто років. З нагоди його ювілею у художньому музеї науковці створили виставку, присвячену культовій кінороботі Сергія Параджанова – стрічці «Тіні забутих предків»

Сергію Параджанову направду було затісно у нашому світі. Він не вписувався у жодні пропоновані системою рамки і не мав ані найменшого бажання обмежувати себе у творчості, натхненно генеруючи власні міфологеми та у незбагнений спосіб насичено розмиваючи межі між вигадкою і реальністю. Параджанов не з’явився раптово і нізвідки. Рівно, як не існує дати, яка межує на перетині двох життів – життя «звичайного» Параджанова та життя Параджанова-генія. Відтак, феноменальна стрічка «Тіні забутих предків», яка згодом отримала 39 міжнародних нагород та відкрила в українському кінематографі епоху Поетичного кіно, стала особистісною Параджановою квінтесенцією, – підкреслює кураторка виставки, науковиця ХОХМ Ольга Нєсмєянова.

В експозицію мінівиставки увійшли п’ять графічних робіт з колекції ХОХМ авторства мистецького побратима  режисера – українського художника Георгія Якутовича. Саме Якутович був художником-постановником «тіней», його особисто на цю посаду обрав Параджанов, адже знав про нестримну любов художника до Карпат.

Параджанов навмисне запросив Георгія Якутовича долучитися до зйомок фільму «Тіні забутих предків». На той час митець вже кілька років працював над ілюстраціями до однойменної книжки. «Він не просто художник, а художник, що мислить, – каже про Якутовича Параджанов. – Можна було б знайти, мабуть, талановитішого за нього, але вдумливішого – ні. Він привів нас у Карпати, як гід. Вони йому знайомі. Він врятував нас від пейзанства, від фальші, – зазначає кураторка виставки Ольга Нєсмєянова.

Крім того, в експозиції тематичної виставки розміщений артбук «Тіні забутих предків» редакції Павло Гудімова та Катерини Носко. Також в межах виставки можна переглянути 11-хвилинний фільм “Параджанов. Відвідини” режисера Анатолія Сирих.

Виставка доступна до ознайомлення  у Хмельницькому обласному художньому музеї до 20 лютого.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook