Новини
Інфраструктура

Після добудови нових енергоблоків Хмельницька АЕС стане найбільшою в Європі

17 грудня 2023 року стало вирішальною датою для України в сфері атомної енергетики. Енергоатом та Westinghouse Electric Company підписали угоду про закупівлю обладнання для будівництва енергоблока №5 Хмельницької АЕС. Загалом в Україні планується зведення дев’яти атомних енергоблоків за американською технологією АР1000, перші два з яких з’являться на Хмельницькій АЕС.

Україна вже здійснила кроки у відмові від російського впливу в атомній енергетиці, і співпраця з Westinghouse – це ще один важливий етап цього процесу.

Westinghouse визнає Україну як важливого партнера, і ми вдячні їм за надання українській стороні першочергового права на придбання цієї технології. Це свідчення довіри до нашої країни та її здатності впроваджувати інноваційні рішення, – написав на своїй сторінці у соцмережах перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

Під час будівництва нових блоків на Хмельницькій АЕС створять до дев’яти тисяч робочих місць. Це стане поштовхом для розвитку всієї Хмельниччини, а безпосередньо ХАЕС стане флагманом атомної енергетики Європи і зрештою матиме шість енергоблоків та за проєктною потужністю перевершить найбільшу на континенті Запорізьку АЕС, наразі окуповану російськими військовими.

Процес був розпочатий ще 2021 року під час візиту Президента України Володимира Зеленського у США. Тепер очікуємо на швидке прийняття необхідних законів і початок будівництва цих потужностей,додав Сергій Тюрін.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook