Новини
Події

Представники трьох областей День Соборності України відзначили у Кам’янці-Подільському

Хмельницька, Тернопільська та Чернівецька області традиційно відзначили День Соборності України. У 2024-му представники обласних центрів зібрались у Кам’янці-Подільському.

Щороку 22 січня українці відзначають День Соборності, присвячений об’єднанню України, яке відбулось у 1919 році. Свято має велике політичне та історичне значення.

Відзначаємо. Не святкуємо, як це було у попередні роки, а саме відзначаємо День Злуки, День Соборності, День проголошення Акту Злуки Західної Української Народної Республіки та Української Народної Республіки, і ми вшановуємо пам’ять героїв, які поклали свої життя задля єдності, задля Соборності і територіальної цільності нашої держави, – прокоментував перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

Столітня історія Дня Соборності дає можливість пригадати події, проаналізувати, що вдалося, а що ні. Ті події були завершенням важкого і тривалого процесу. Український рух тоді був єдиний і усім вдалося об’єднатись попри складні умови.

Свято, яке 105 років тому показало, що Україна роз’єднана не може існувати. І сьогодні ворог, який через 105 років знову прийшов до нас, тому що він не хоче, щоб ми як нація існували і продовжували далі боротися за своє існування. І в жодному разі ми не повинні сьогодні пробачити те, що відбувається на полі бою, – наголосив на заході начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.

Майже два роки українські військові доводять, що не дозволять нав’язати чужі принципи, адже Україна єдина на сході і на заході.

Наша боротьба – вона не завершилася, вона триває і ми не можемо необ’єднані бути. Ми є об’єднані і ми мусимо і надалі об’єднуватися і захищати, разом люди, разом держава, захищати нашу землю, нашу країну, наші культурні цінності. Адже саме ця дата якраз і об’єднує ці цінності, – сказав перший заступник начальника Тернопільської ОВА Володимир Важинський.

Боротьба за право бути вільними триває і досі. Українці кожного дня доводять світові, що ми гідні свободи та процвітання у демократичному суспільстві.

Відзначили свято також у Хмельницькому, поклавши квіти до монументів незламних та видатних українців.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook