Новини
Офіційно

Громада на Хмельниччині отримає додаткові гроші від Уряду

Із 1 жовтня 2023 року частина податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, зараховується в повному обсязі до держбюджету України. Внаслідок цього бюджети окремих територіальних громад виявились розбалансованими та виник суттєвий дефіцит. Він унеможливив фінансування захищених статей видатків в грудні 2023 року у повному обсязі. Чи не найгірша ситуація на Хмельниччині склалась у Старокостянтинівській громаді.

Консультант Асоціації міст України у Хмельницькій області Юрій Гриневич повідомив, що до АМУ звернулась Старокостянтинівська міська рада щодо сприяння у врегулюванні питання покриття дефіциту бюджету у грудні 2023 року.

Аналіз надходжень до бюджету Старокостянтинівської міської ТГ свідчить, що одним із основних власних доходів громади є так зване «військове» ПДФО. Внаслідок вилучення з бюджету територіальної громади такого податку утворився дефіцит бюджету в обсязі 62 400 000 грн,  – інформує експерт.

Станом на 1 жовтня минулого року до загального фонду бюджету Старокостянтинівської міської територіальної громади надійшло власних доходів – 426 400 000 грн, в тому числі податку на доходи у вигляді грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу – 174 600 000 гривень. Тобто частка «військового» ПДФО становила 41% від загальних надходжень до бюджету громади.

Ці кошти спрямовувалися на забезпечення безперебійного функціонування всієї інфраструктури територіальної громади, та видатки які затверджені розписом бюджету на 2023 рік, а саме: виплати заробітних плат працівникам бюджетної сфери та комунальних підприємств, розрахунків за спожиті енергоносії, забезпечення харчуванням пільгових категорій дітей, перевезення пільгових категорій громадян та інші першочергові видатки», – зазначає регіональний консультант АМУ.

Додає, що також муніципалітетом виконувались делеговані повноваження, проводились роботи з облаштування укриттів та приміщень для внутрішньо переміщених осіб, з підготовки до опалювального сезону (придбання генераторів та іншого обладнання), вирішувалися нагальні потреби цивільного захисту та проводились видатки на захист і оборону держави для відсічі збройної агресії рф.

З бюджету Старокостянтинівської територіальної громади на підтримку збройних сил України профінансовано заходи з безпеки та оборони в 2022 році на 53 400 000  грн, за 9 місяців 2023 року – 52 700 000 гривень, що становить понад 30 відсотків надходжень ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, – деталізує Гриневич.

Крім того, в 2023 році бюджету Старокостянтинівської міської територіальної громади затверджено реверсну дотацію в сумі 37 800 000 грн, тобто щомісяця з бюджету територіальної громади до держбюджету перераховується 3 200 000 грн власних доходів.

Асоціація міст України, для покриття дефіциту бюджету Старокостянтинівської міської територіальної громади, спричиненого вилученням «військового» ПДФО, звернулась до Кабінету міністрів України та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням:

  • – ініціювати перегляд показників міжбюджетних трансфертів для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій по бюджету Старокостянтинівської міської територіальної громади та скасувати вилучення реверсної дотації з бюджету Старокостянтинівської міської територіальної громади з 1 жовтня 2023 року;
  • – надати з державного бюджету Старокостянтинівській міській територіальній громаді в грудні 2023 року додаткову дотацію на покриття дефіциту бюджету громади в обсязі 62 400 000 гривень.

За сприяння АМУ, та у відповідь на звернення Асоціації міст України Міністерство фінансів України повідомило, що постановою Кабінету Міністрів України від 19 січня 2024 р. N 52 бюджету Старокостянтинівської міської територіальної громади виділена додаткова дотація в сумі майже 26 700 000 грн, – повідомив бюджетний консультант АМУ в області.

19 січня на засіданні Уряду було затверджено механізм розподілу у 2024 році додаткової дотації обсягом 33,4 млрд грн з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією рф. Розподіл цієї додаткової дотації відбуватиметься у два етапи. Наразі він ще не проведений, тож скільки отримають громади Хмельниччини – поки невідомо.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року Уряд завершив розподіл такої дотації у 2023 році. За ІV квартал 13 бюджетів територіальних громад Хмельницької області отримали на рахунки 39 900 000 гривень.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook