Новини
Афіша

Працювати з пам’яттю запрошує громаду хмельницький музей

У Хмельницькому обласному художньому музеї (ХОХМ) до 18 лютого включно шанувальники сучасного мистецтва можуть ознайомитися з експозицією «РОБОТА З ПАМ’ЯТТЮ».

Нова виставка створена за сприяння «Biruchiy contemporary art project» – міжнародного симпозіуму, який було створено 2006 року громадською організацією «Спілка дослідників сучасного мистецтва». До ворожої окупації симпозіум на острові Бірючий щорічно збирав у вересні і травні митців, які протягом двох тижнів створювали тематичні твори.

Як повідомляють творці проєкту, за 17 сезонів резиденція об’єднала 300 художників і 13 артгруп з 19 країн світу. Хмельничани, які цікавляться сучасним мистецтвом і відвідують ХОХМ, могли бачити дві виставки цього проєкту у 2019 і 2023 роках.

Кураторка виставки, Антоніна Мельничук зауважує:

Наш музей вже давно перетворився з храму муз на місце соціокультурних дій. Ми все частіше обираємо для музейних проєктів складні, подекуди травматичні, але актуальні теми для нашого суспільства. Серед таких − боротьба зі стереотипами щодо розділення України на Захід та Схід, пошуки власної ідентичності через поглиблену саморефлексію, робота, яка пов’язана з пам’яттю.

Власне, робота з пам’яттю і є одним із пріоритетних музейних напрямів, зокрема формування культурної пам’яті, без якої неможливий подальший розвиток українського суспільства. Проте даною експозицією ми спробували дослідити один із аспектів збереження пам’яті через унаочнення важливості формування місць, у яких вона концентрується.

Входячи у залу, гість музею чує звуки Азова – ласкавого прозорого моря. Але представлені роботи – не про нього. Вони – про пульсацію пам’яті, яка формує мистецькі твори. Усі полотна та серії були створені на території, що роками дихала мистецтвом. Сьогодні ж цей острів є збройною базою окупанта, який металом і вогнем знищив усі чуттєві акценти мистецького гартування.

Картонна вогнепальна зброя – твори серії «В кожну хату – по автомату» – демонструє глядачу позицію низки митців, презентовану ще до лютого 2022 року. Так, ще до повномасштабного вторгнення художники мали передчуття Великої війни і говорили, що кожен свідомий громадянин і громадянка мають стати на захист рідного дому. До речі, одна з авторок цієї серії – Софія Помогайбо  сьогодні служить у ЗСУ військовою медикинею.

Червоне колосся, снопи голодних років, які тричі вражали стрілами смерті нашу багатостраждальну землю – це ще одна зі сторінок пам’яті, втілена талантом, руками та свідомістю мистця. Сьогоденний глядач може співпережити цей досвід з палаючих від ворожого вогню родючих українських чорноземів.

Іншу живописну роботу «прикрашає» бинт – ніби порятунок мистецького твору від ран жорстокого сьогодення. Водночас мрійлива і романтична робота з мушлями з нашого Азовського моря нагадує про сенс мистецького пошуку, його всеосяжного потягу до краси.

Не оминає око і сучасний барельєф митця Романа Мініна, який по суті є квінтесенцією символів острова Бірючий, його солоного присмаку.

Живописне полотно із зображенням маленької дівчинки замкненої в просторах кімнати, яка розміщена посеред пляжу – пробирає до мурах. Саме ця мізансцена насправді вирвана з пам’яті автора. Цей спогад про загиблу дочку дійсно не дає йому спокійно дивитися на морський пейзаж. В глядача твір відкликається спогадами про нашу роз’ятрену війною країну, її міста, її людей.

До експозиції увійшли роботи таких митців, як: Володимир Будніков, Віктор Покиданець, Олексій Маркитан, Олекса Манн, Роман Мінін, Альбіна Ялоза, Віталій Кохан, Антон Ткаченко, Лариса Стадник, Артем Волокитін, Тетяна Маліновська, Олексій Растяпін, Сергій Дубовець, Олексій Яловега / Yalo, Юлія Бєляєва, Юрій Коваль, Максим Мамсіков, Софія Помогайбо, Влада Ралко, Андрій Стегура, Ельміра Шемседінова.

Виставка «РОБОТА З ПАМ’ЯТТЮ» занурює глядача у море спогадів, пережитих, але, можливо, не пропрацьованих історичних досвідів, які призвели до головного кошмару сьогодення – війни. Експозиція запрошує до діалогу з собою, до аналізу власної позиції в історичному контексті як рушія вибору, який формує ідентичність, світосприйняття та ціннісні акценти. Запрошуємо до роботи з мистецтвом і власною пам’яттю у Хмельницький обласний художній музей до 18 лютого 2024 року. 

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook